ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αφήστε κάτι άκαυτο και για του χρόνου παιδιά... Μην τα καίτε όλα φέτος

Ο καύσωνας ξεκινά: Η Αθήνα θερμαίνεται απότομα – Πότε θα έρθει η έντονη ζέστη

Αν και το καλοκαίρι δεν έχει αρχίσει επίσημα, ο καιρός έχει ήδη ζεστάνει και ο καύσωνας φαίνεται πως έχει ξεκινήσει

Ο καύσωνας ξεκινά: Η Αθήνα θερμαίνεται απότομα – Πότε θα έρθει η έντονη ζέστη

Αν και επίσημα βρισκόμαστε ακόμη στην άνοιξη για δύο μέρες, το καλοκαίρι φαίνεται να έφτασε πρόωρα, καθώς ο καύσωνας έχει ήδη αρχίσει.

Η θερμοκρασία είναι υψηλή, αλλά όχι αφόρητη, παρ’ όλα αυτά η αλλαγή είναι ξαφνική.

Μάλιστα, από την επόμενη εβδομάδα, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για θερμοκρασίες 37-38 βαθμών και να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεπεραστούν οι 40 βαθμοί σε κάποιες περιοχές.

Από την 1η Ιουνίου, δηλαδή από το Σάββατο, αναμένεται μια σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.

Στην Αττική, το Σάββατο 1 Ιουνίου, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 30 βαθμούς και τοπικά να τους ξεπεράσει, ενώ την Κυριακή θα ανέβει ακόμα περισσότερο, προσφέροντας μια ευκαιρία για μπάνιο στη θάλασσα ή βόλτα στο βουνό.

Οι μετεωρολόγοι και οι μετεωρολογικές υπηρεσίες συμφωνούν ότι αυτό θα είναι το πρώτο κύμα ζέστης, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Πολλές περιοχές θα βιώσουν θερμοκρασίες πάνω από 35-36 βαθμούς, ενώ το ερώτημα παραμένει αν η θερμοκρασία θα πλησιάσει ή θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς την επόμενη εβδομάδα.

Ενδεικτικά οι περιοχές που θα εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία,η Βοιωτία,η Φθιώτιδα, η Αιτωλ/νία, η Πελοπόνησος,η Κρήτη και τα Δωδεκάννησα.

Για την Αττική η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να φτάσει το μεσημέρι:

Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6 : 37 βαθμούς
Τρίτη 4/6: 38 βαθμούς
Για τη Θεσσαλονίκη:

Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6 : 36 βαθμούς
Τρίτη 4/6: 37 βαθμούς

Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη μαζί με καύσωνα

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι εκτός από την ζέστη ξανά έρχεται η αφρικανική σκόνη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι από το Σάββατο και κυρίως από την Κυριακή και μετά, θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της θερμής αέριας μάζας που μας έρχεται από την Αφρική, με τον υδράργυρο να ανέρχεται κοντά στους 33-35 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν αποκλείεται και σε κάποιες περιοχές, όπως στη Βοιωτία, να φτάσει και τους 37 βαθμούς. Η ζέστη αυτή θα κρατήσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ στην συνέχεια θα πάμε σε πιο άστατες καιρικές συνθήκες.

Η θερμή μάζα από την Αφρική θα φέρει όμως και σκόνη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς όμως οι συγκεντρώσεις της να είναι επικίνδυνες. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν θα είναι κυρίως της δυτικής, κεντρικής και νότιας Ελλάδας.

Αναλυτικά ο ίδιος αναφέρει πώς: «Από το Σάββατο θα αρχίσει σιγά σιγά ο υδράργυρος να τραβά την ανηφόρα όπου αυτό θα γίνει πιο αισθητό από Κυριακή και μέχρι περίπου τα μέσα της άλλης εβδομάδας με τον υδράργυρο να ανεβαίνει προς τα κεντρικά, ανατολικά και νότια κοντά στους 34° με 36° τοπικά σε κλειστές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και για λίγο πιθανόν και 37° βαθμούς κελσίου,

Γι’ αυτή τη θερμή εισβολή σημειώνουμε τα παρακάτω:

1. Παρατηρώντας τη συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, αυτή προκύπτει από τον συνδυασμό ψυχρής λίμνης προς την περιοχή της Ιταλίας και της κεντρικής Μεσογείου με υψηλότερες βαρομετρικές πιέσεις ανατολικότερα.

2. Από το παραπάνω προκύπτει ότι δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινού τύπου θερμή εισβολή κατά την οποία υψηλές βαρομετρικές πιέσεις οδηγούν τη θερμή μάζα προς την περιοχή μας

3. Έτσι λοιπόν αυτή η θερμή μεταφορά θα συνοδεύεται και από συννεφιές αλλά και αφρικανική σκόνη ακόμη και από αστάθεια προς τα κεντρικά και βόρεια, παράγοντες που ενδεχομένως να τροποποιήσουν το θερμοκρασιακό προφίλ ορισμένων περιοχών οδηγώντας τον υδράργυρο πιο κάτω από τα προβλεπόμενα.

4. Η κορύφωση αυτής της θερμής μεταφοράς πιθανολογείται στις αρχές της νέας εβδομάδας όπου από τα μέσα αυτής και στη συνέχεια οι ενδείξεις θέλουν αποκλιμάκωση και μετάβαση σε πιο άστατες καιρικές συνθήκες. 5. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για μια σύντομης γενικά διάρκειας θερμή μεταφορά (3-4 ημέρες), χωρίς ακρότητες και με αρκετά ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά,

Στους επόμενους δύο χάρτες μπορείτε να παρακολουθήσετε τα προβλεπόμενα μέγιστα των θερμοκρασιών όπου κρατάμε επιφυλάξεις για ενδεχομένως πιο κάτω τιμές όπως επίσης και τη νέα μεταφορά αφρικανικής σκόνης στις αρχές της νέας εβδομάδας.»

Τι αναφέρει η ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο που ξεκινάει ο «καύσωνας»

Η ΕΜΥ για το Σάββατο 1 Ιουνίου αναφέρει: «Αίθριος προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο τις μεσημβρινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και ενδέχεται στα ορεινά να σημειωθούν κατά τόπους όμβροι.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι έως 5 μποφόρ. Τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στην ηπειρωτική χώρα τους 32 με 33 βαθμούς, στις νησιωτικές περιοχές τους 27 με 29 βαθμούς και στην Κρήτη τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου»

Για την Κυριακή 2 Ιουνίου: «Αίθριος προβλέπεται ο καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και ενδέχεται στα ορεινά της Μακεδονίας να σημειωθούν κατά τόπους όμβροι. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ, ενώ τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα πνέουν θαλάσσιες αύρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στη βόρεια ηπειρωτική χώρα τους 28 με 31 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα για την εποχή.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.