«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ: «Η παγκόσμια κρίση νερού απειλεί “να ξεφύγει από τον έλεγχο”»

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν σήμερα ασφαλές πόσιμο νερό

«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ: «Η παγκόσμια κρίση νερού απειλεί “να ξεφύγει από τον έλεγχο”»

To νερό… νεράκι θα πούμε εάν δεν λάβουμε εκτάκτως μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το ιδιαίτερα ανησυχητικό μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών.

Το ζήτημα απειλεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο μέλλον, καθώς η αυξημένη ζήτηση νερού και οι εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ασκούν τεράστια πίεση στους υδάτινους πόρους, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός, όπως αναφέρει το CNN.

Κάθε χρόνο, τα τελευταία 40 χρόνια, η κατανάλωση του νερού αυξάνεται κατά περίπου 1% εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και των αλλαγών στην κατανάλωση, όπως επισημαίνει έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ανάπτυξη των Υδάτων.

Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων στις πόλεις που θα αντιμετωπίζουν λειψυδρία αναμένεται να διπλασιαστεί από σχεδόν 930 εκατομμύρια το 2016 σε έως και 2,4 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Συγκεκριμένα, η ζήτηση νερού στις πόλεις αναμένεται να αυξηθεί κατά 80% έως το 2050.

«Εάν καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα της λειψυδρίας, θα υπάρξει σίγουρα μια παγκόσμια κρίση», υπογραμμίζει ο Ρίτσαρντ Κόνορ, επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης.

Με βάση τα πορίσματα της μελέτης, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν σήμερα ασφαλές πόσιμο νερό και 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού διαμένει σε χώρες που υπάρχει ήδη μεγάλη κρίση ύδρευσης.

Ο Κόνορ υποστηρίζει ότι η εποχική λειψυδρία θα ενταθεί σε περιοχές που το νερό είναι σήμερα άφθονο, μεταξύ άλλων στην Κεντρική Αφρική, την Ανατολική Ασία και τμήματα της Νότιας Αμερικής.

Επιπλέον, η λειψυδρία θα επιδεινωθεί στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή Σαχέλ στην Αφρική.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι, οι ακραίες και παρατεταμένες ξηρασίες, πιο συχνές και σοβαρές λόγω της κλιματικής κρίσης, ασκούν επίσης πίεση στο οικοσύστημα, με δυνητικά «τρομερές συνέπειες» για το φυτικό και το ζωικό βασίλειο.

Εξαίροντας την ανάγκη για καλύτερη διεθνή συνεργασία προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις για το νερό, οι συντάκτες της μελέτης του ΟΗΕ καλούν τις χώρες να ανταλλάσσουν τις πληροφορίες τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο έλεγχος των πλημμυρών και της ρύπανσης, η ανταλλαγή δεδομένων και οι προσπάθειες για τη μείωση των επιπέδων ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη θα πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω συνεργασία και αύξηση των κεφαλαίων για το νερό», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.