ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έχετε αναρωτηθεί; – Για ποιο λόγο ο σκύλος γέρνει το κεφάλι του στο πλάι;

Είναι γνωστό ότι η ακοή του σκύλου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και «πιάνει» υψηλές συχνότητες

Έχετε αναρωτηθεί; – Για ποιο λόγο ο σκύλος γέρνει το κεφάλι του στο πλάι;

Αδιαμφισβήτητα, μία κίνηση που σίγουρα θα έχουν παρατηρήσει όσοι έχουν σκύλο, είναι η στιγμή που ο τετράποδος φίλος τους, γέρνει το κεφάλι του πλάι.

Τα αυτιά του ανασηκώνονται, το βλέμμα του είναι συχνά αυτό της απορίας, κι εσείς μπορεί να αναρωτιέστε τι συμβαίνει εκείνη την ώρα στο κεφάλι του σκύλου σας.

Αρχικά, οι σκύλοι γέρνουν το κεφάλι τους στο πλάι για να ακούσουν καλύτερα. Γενικά είναι γνωστό ότι η ακοή του σκύλου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και “πιάνει” υψηλές συχνότητες.

Οι σκύλοι μπορούν να κουνήσουν τα αυτιά τους για να χειριστούν καλύτερα τον ήχο, και ανάλογα με το σχήμα του αυτιού μπορούν ακόμα και να “δυναμώσουν την ένταση”.

Σε κάποια μακρύτριχα σκυλιά όμως, ή σε φυλές σκύλων με μακριά αυτιά, μπορεί να φρακάρει ελαφρώς ο ακουστικός πόρος, και να τα δυσκολεύει να εντοπίσουν την κατεύθυνση από την οποία εκπέμπεται ο ήχος.

Κουνώντας το κεφάλι πέρα δώθε, ο σκύλος μπορεί να καταφέρει να διοχετεύσει τον ήχο πιο αποτελεσματικά, και να εντοπίσει την πηγή του.

Ο σκύλος σας είναι πιθανό να γέρνει το κεφάλι του όταν ακούει ήχους μέσα στο σπίτι τους οποίους έχει συνδέσει με θετικές εμπειρίες, π.χ. τον ήχο της σακούλας με τη σκυλοτροφή που ανοίγει, τον ήχο του αυτοκινήτου ενός αγαπημένου προσώπου που επιστρέφει στο σπίτι, ή λέξεις τις οποίες έχει συνδέσει με κάποιο θετικό νόημα, π.χ. “βόλτα” ή “φαγητό”.

Ακόμα, ο σκύλος σας μπορεί να γείρει το κεφάλι του για να ακούσει καλύτερα ήχους από τη γειτονιά, π.χ. ήχους πουλιών ή γατών.

Ύστερα, εκτός από την ακοή, ο σκύλος σας μπορεί να γέρνει το κεφάλι του για να υποβοηθήσει την όρασή του. Οι σκύλοι έχουν πολύ καλή όραση, αν εξαιρέσει κανείς τη δυνατότητά τους να εστιάσουν και να δουν κάτι καθαρά – κυρίως όταν κοιτούν κάτι που βρίσκεται μακριά ή πολύ κοντά στα μάτια τους.

Γέρνοντας το κεφάλι, ένας σκύλος μπορεί να εστιάσει καλύτερα σε κάτι που δυσκολεύεται να ξεχωρίσει.

Το να γέρνει ένας σκύλος το κεφάλι του, συνήθως είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά.

Εάν, όμως, παρατηρείτε πως η συμπεριφορά αυτή συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό και με έντονο τρόπο, συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε την πιθανότητα κάποιου υποκείμενου νοσήματος, ιδίως στην περίπτωση που ο σκύλος σας εμφανίζει και άλλα συμπτώματα, όπως κλάμα, γάβγισμα, ξύσιμο ή τρίψιμο του κεφαλιού πάνω σε αντικείμενα, η πίεση του κεφαλιού πάνω σε κάποια σκληρή επιφάνεια.

Καλό είναι, επίσης, να ερευνήσετε περισσότερο το θέμα, εάν παρατηρήσετε αλλαγές στις συνήθειες του φαγητού, του ύπνου, ή στα επίπεδα ενέργειάς του.

Υπάρχει περίπτωση ο σκύλος σας να υποφέρει από κάποια νευρολογική πάθηση, από κάποια πάθηση του δέρματος, από προβλήματα ακοής, από ψύλλους ή τσιμπούρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια συμπεριφορά που δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσει. Εξοπλιστείτε, λοιπόν, με κάμερες και κινητά, και απαθανατίστε αυτή την αστεία και αξιαγάπητη στιγμή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.