ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Περιμένεις γάτα στο σπίτι; – Δες πώς πρέπει να την υποδεχθείς

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Περιμένεις γάτα στο σπίτι; – Δες πώς πρέπει να την υποδεχθείς

Θα θελήσετε να καλωσορίσετε την γάτα σας σε ένα ζεστό, φιλικό περιβάλλον, όπου θα μπορέσει να αισθανθεί ασφαλής και άνετη. Οπότε με ένα μικρό προγραμματισμό θα μπορέσετε να διευθετήσετε πλήρως την επιτυχή εγκατάστασή της στο νέο της σπίτι.

Πριν φτάσει στο σπίτι η γάτα σας

Είτε πρόκειται να αποκτήσετε μια ενήλικη γάτα ή ένα μικρό γατάκι, πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουν παρόμοιες ανάγκες, σε ό,τι έχει να κάνει με το διαδικαστικό κομμάτι. Παρακάτω θα δείτε μερικά πράγματα που πρέπει να διευθετήσετε πριν την άφιξη του κατοικίδιου σας:

Αν δεν έχετε ήδη κτηνίατρο, ζητήστε από γνωστούς σας, που είναι ιδιοκτήτες γατών και μένουν στην περιοχή σας, να σας συστήσουν έναν και επισκεφθείτε τον για να καταγράψετε την γάτα σας με μικροτσίπ. Καθώς θα γνωρίζετε ότι η γάτα σας είναι εγγεγραμμένη, θα έχετε πολύ λιγότερο άγχος σε περίπτωση που διακρίνετε σημάδια αδιαθεσίας ή αν χρειαστεί να την στειρώσετε.

Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με ασφαλιστικά συμβόλαια που μπορούν να καλύψουν τυχόν απρόοπτες κτηνιατρικές δαπάνες.

Ενώ βρίσκεστε στο κτηνιατρείο, κανονίστε να καταγράψετε τη γάτα ή το γατάκι σας με ένα μικροτσίπ, για να είστε καλυμμένοι σε περίπτωση που χαθεί ποτέ.

Eχοντας ολοκληρώσει όλες τις διαδικαστικές υποχρεώσεις, ήρθε η ώρα για πιο διασκεδαστικά πράγματα – όπως τα ψώνια! Θα χρειαστείτε:

Eνα ασφαλές κλουβί μεταφοράς για γάτες.

Δύο μπολ – ένα για φαγητό και ένα για νερό. Προτιμήστε κεραμικά ή γυάλινα μπολ αντί για μεταλλικά, καθώς καθαρίζονται πιο εύκολα.

Επιπλέον, σε μερικές γάτες δεν αρέσουν οι αντανακλάσεις ή οι σκιές στο μπολ τους, επομένως είναι προτιμότερο να μην αγοράσετε μεταλλικά μπολ. Βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να σκύβουν χωρίς τα μουστάκια τους να αγγίζουν τις πλευρές των μπολ, καθώς αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό για κάποιες γάτες.

Eνα δοχείο άμμου υγιεινής, καθώς επίσης και άμμο. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο τύπο άμμου με τον εκτροφέα ή το καταφύγιο διάσωσης από όπου αποκτήσατε την γάτα σας, τουλάχιστον μέχρι να εγκατασταθεί, ώστε να το αναγνωρίσει και να ξέρει τι να κάνει.

Eνα κρεβάτι – οι περισσότερες γάτες προτιμούν ένα κρεβάτι τύπου ιγκλού για άνεση και ασφάλεια ή ένα κρεβάτι ανυψωμένο από το έδαφος (π.χ. ως τμήμα ενός ονυχοδρόμιου).

Εξοπλισμός καλλωπισμού, ιδιαίτερα εάν η γάτα σας είναι μακρύτριχη.

Μια κατασκευή όπου θα μπορεί να την ξύνει με τα νύχια της, φτιαγμένη από φλοιό δέντρου ή από ίνες σιζάλ. Το ξύσιμο βοηθάει την γάτα σας να διατηρεί τα νύχια της σε καλή κατάσταση και μια ξεχωριστή κατασκευή θα βοηθήσει την γάτα σας να ξύνει τα νύχια της εκεί και όχι στα έπιπλα και τα χαλιά σας.

Τροφή. Είναι καλό να συνεχίσετε να παρέχετε στη γάτα ή το γατάκι σας την ίδια τροφή με τον εκτροφέα ή το κέντρο διάσωσης για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Αργότερα, θα μπορείτε να μεταβείτε σταδιακά σε νέα τροφή, αν το επιθυμείτε ή αν υπάρχουν λόγοι υγείας για κάτι τέτοιο.

Oταν φτάσει στο σπίτι

Διαδικαστικές υποχρεώσεις

Συγχαρητήρια! Παρά τον ενθουσιασμό σας, προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι, για να μπορέσει η γάτα σας να εγκατασταθεί χωρίς να τρομάξει. Υπάρχουν μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν στις πρώτες σας μέρες με την γάτα σας:

Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στη γάτα σας καθώς εγκλιματίζεται στο νέο περιβάλλον της και βοηθήστε την να αποκτήσει μια καθιερωμένη ρουτίνα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κανονίσετε να εργαστείτε από το σπίτι ή να πάρετε κάποιες ημέρες άδεια για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το νέο σας κατοικίδιο.

Προετοιμαστείτε για το ταξίδι στο σπίτι. Το ταξίδι με το αυτοκίνητο μπορεί να είναι λίγο αποπροσανατολιστικό και νευρικό για τη γάτα σας.

Για τον λόγο αυτό ψεκάστε το κλουβί μεταφοράς της με σπρέι φερορμόνης και τοποθετήστε το σε ένα επίπεδο και σταθερό μέρος στο κάθισμα ή στο πάτωμα του αυτοκινήτου σας και καλύψτε το με μια κουβέρτα . Θα διαπιστώσετε ότι ο συνδυασμός του σπρέι, του σκοταδιού και της προσεκτικής οδήγησης βοηθά στο να παραμείνει η γάτα σας ήρεμη. Καλό θα είναι να επιστρέψετε κατ’ ευθείαν στο σπίτι αφού παραλάβετε το κατοικίδιό σας – δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να πάτε στα καταστήματα!

Oταν φτάσετε στο σπίτι, τοποθετήστε το κλουβί στο πάτωμα σε ένα ήσυχο δωμάτιο, ανοίξτε την πόρτα και αφήστε την γάτα σας να βγει από το κλουβί όποτε αισθανθεί άνετα.

Τα παιδιά ή – αν έχετε – τα άλλα κατοικίδια θα πλησιάσουν με χαρά για να συναντήσουν το νέο μέλος της οικογένειάς σας, αλλά ο ενθουσιασμός τους μπορεί να είναι λίγο τρομακτικός για την γάτα σας. Έχετε την επαφή τους υπό την επίβλεψή σας, μέχρι η γάτα σας να συνηθίσει στο νέο σπίτι της.

Είναι πάντα ευχάριστο και ενδιαφέρον να επιλέγετε όνομα για το νέο κατοικίδιό σας. Μόλις καταλήξετε στο όνομα, χρησιμοποιήστε το κάθε φορά που αλληλεπιδράτε με την γάτα σας για να το μάθει γρήγορα.

Oλος αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί να είναι κουραστικός, ειδικά για ένα μικρό γατάκι, και σύντομα θα θελήσει να κοιμηθεί. Τοποθετήστε το κρεβάτι της γάτας ή του γατιού σας κάπου ζεστά, ήσυχα και μακριά από σημεία όπου περνούν ρεύματα αέρα, για να μπορέσει να ξεκουραστεί.

Τοποθετήστε την αμμοδόχο της σε μια ήσυχη, εύκολα προσβάσιμη περιοχή του δωματίου, όπου θα μπορεί να πηγαίνει η γάτα σας ανενόχλητη. Αυτό πρέπει να είναι μακριά από το κρεβάτι και τα μπολ της. Ελέγξτε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα την αμμοδόχο και αφαιρέστε τα απορρίμματα αμέσως. Αδειάστε πλήρως και απολυμάνετε το δίσκο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Δώστε στη γάτα σας αρκετά μικρά γεύματα μέσα την ημέρα, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε έναν πολύ στενό δεσμό.

Κρατήστε τη γάτα σας σε εσωτερικούς χώρους για 2-3 εβδομάδες για να της δώσετε χρόνο να γνωρίσει εσάς και όλες τις διαφορετικές μυρωδιές και τους ήχους στο νέο περιβάλλον της, καθώς και να εξερευνήσει πλήρως το καινούριο σπίτι της. Σε περίπτωση που μόλις αποκτήσατε γατάκι, περιμένετε μέχρι ο κτηνίατρός σας να σας δώσει την άδεια και τις οδηγίες για να το αφήσετε να εξερευνήσει εξωτερικούς χώρους.

Για να σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας είναι ασφαλής, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ανοιχτές πόρτες ή παράθυρα από τα οποία μπορεί να βγει. Θα πρέπει να την αφήσετε να βγει έξω μόνο όταν αισθάνεστε – και εσείς και η γάτας σας – σίγουροι. Εάν δεν είστε βέβαιοι για το πότε πρέπει να συμβεί αυτό, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα χαρεί να σας συμβουλεύσει.

Πρέπει να θυμάστε ότι όλα θα είναι νέα, ενδιαφέροντα και συναρπαστικά για το νέο μέλος της οικογένειάς σας, το οποίο μπορεί να αισθανθεί ότι κατακλύζεται από όλα αυτά. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η γάτα ή το γατάκι σας μπορεί να είναι λίγο εσωστρεφή, αλλά σύντομα θα εγκατασταθούν στο νέο τους περιβάλλον και την καινούρια οικογένειά τους. Αν το νέο κατοικίδιό σας δεν ξεπεράσει αυτή την εσωστρέφεια των πρώτων ημερών, μιλήστε στον κτηνίατρό σας.

Αν υιοθετήσατε μια γάτα από κάποιο καταφύγιο διάσωσης, ρωτήστε το προσωπικό αν γνωρίζει για τυχόν προτιμήσεις και συνήθειες που έχει το νέο κατοικίδιό σας. Μπορεί να υπάρχει κάτι που μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα σας για να την κάνει να αισθανθεί σαν στο σπίτι της.

Ο εκτροφέας και ο κτηνίατρός σας θα χαρούν να προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια και συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα του νέου κατοικίδιου σας, την υγεία και την εγκατάστασή του στο νέο του σπίτι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το γνωρίσετε καλύτερα, να παίξετε και να διασκεδάσετε μαζί του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Purina.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.