Ρεύμα από τα χιόνια; – Ιάπωνες επιστήμονες επιχειρούν να αξιοποιήσουν την κακοκαιρία

Στόχος η εξασφάλιση μιας Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας για την κάλυψη μελλοντικών ελλείψεων

Ρεύμα από τα χιόνια; – Ιάπωνες επιστήμονες επιχειρούν να αξιοποιήσουν την κακοκαιρία

Επιστήμονες στην Ιαπωνία, διερευνούν το αν μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα από τα χιόνια, ναι καλά διαβάσατε.

Συγκεκριμένα, στην πόλη Αομόρι της Ιαπωνίας, οι επιστήμονες αναζητούν τις δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα χιόνια.

Ποιος είναι ο στόχος; Η εξασφάλιση μιας Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας για την κάλυψη μελλοντικών ελλείψεων.

Στο Αομόρι χιονίζει πολύ κάθε χρόνο. Έτσι, μια ερευνητική ομάδα ξεκίνησε δοκιμές στη χιονισμένη πισίνα ενός εγκαταλελειμμένου δημοτικού σχολείου.

Θέλει να εξετάσει την προοπτική παραγωγής ενέργειας από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του χιονιού και του περιβάλλοντος αέρα.

Η νεοφυής επιχείρηση τεχνολογίας πληροφοριών Forte Co. και το Πανεπιστήμιο Ηλεκτροεπικοινωνιών του Τόκιο θέλουν να τροφοδοτήσουν μια τουρμπίνα με ενέργεια.

Η ενέργεια αυτή θα παράγεται από ένα υγρό που πρώτα θα ψύχεται από το αποθηκευμένο χιόνι. Στη συνέχεια θα εξατμίζεται χάρη στη θερμότητα του περιβάλλοντος αέρα.

Στο Αομόρι, μεγάλοι όγκοι χιονιού πετιούνται στη θάλασσα αφού συλλεχθούν από εκχιονιστικά μηχανήματα και φορτηγά. Κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος – έληξε τον Μάρτιο του 2022 – το κόστος απομάκρυνσης του χιονιού είχε εκτοξευθεί στο επίπεδο ρεκόρ των 5,9 δισεκατομμυρίων γιεν. Δηλαδή, σε ποσό που αντιστοιχεί σε 41,9 εκατομμύρια ευρώ. χιονια, κακοκαιρια, ρευμα

Ενέργεια από τα χιόνια

«Το χιόνι έχει αντιμετωπιστεί ως ενόχληση, αλλά μπορούμε να το αξιοποιήσουμε», δήλωσε αξιωματούχος της πόλης, στους Japan Times. Στις 16 Δεκεμβρίου, εργαζόμενοι της Forte τοποθέτησαν μονωτικά υλικά στο εσωτερικό της πισίνας για να διατηρήσουν το χιόνι.

Θα κάνουν, όμως, περαιτέρω έρευνες για τη διατήρηση του χιονιού, καθώς και για την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να παραχθεί.

Σύμφωνα με τη Forte, οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η εξεύρεση ή δημιουργία μιας υποδομής μεγάλης κλίμακας για την αποθήκευση του χιονιού, καθώς και η εξασφάλιση θερμαινόμενου αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Για να επιτευχθεί η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, η εταιρεία θα εξετάσει το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης θερμών πηγών.

«Πρόκειται για μια Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας που είναι μοναδική σε μια περιοχή με πολύ χιόνι. Θα οδηγήσει επίσης στη δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας» εκτίμησε ο Jun Kasai, επικεφαλής της Forte.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πλησιάζει άραγε η ώρα, που τα χιόνια και η κακοκαιρία θα αποτελούν πηγή άντλησης ενέργειας; Θα δείξει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.