Ζοφερή πρόβλεψη επιστημόνων: Ο φετινός καύσωνας, που «ρήμαξε» την Ευρώπη, το 2035 θα είναι «καθημερινότητα»

Το άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα που σάρωσε όλη την Ευρώπη φέτος θα αποτελεί ένα «μέσο» καλοκαίρι

Ζοφερή πρόβλεψη επιστημόνων: Ο φετινός καύσωνας, που «ρήμαξε» την Ευρώπη, το 2035 θα είναι «καθημερινότητα»

Το άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα που σάρωσε όλη την Ευρώπη φέτος θα αποτελεί ένα «μέσο» καλοκαίρι μέχρι το 2035, υποστηρίζει ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η ανάλυση από το Met Office Hadley Centre του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασε πόσο γρήγορα αλλάζουν οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, χρησιμοποιώντας ιστορικά αρχεία για τις μέσες θερμοκρασίες του καλοκαιριού από το 1850, τις οποίες συγκρίνουν με μοντελοποιημένες προβλέψεις.

Βλέποντας λίγο πιο μακροπρόθεσμα, η ανάλυση διαπίστωσε ότι ένα μέσο καλοκαίρι στην κεντρική Ευρώπη μέχρι το 2100 θα είναι πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή.

Οι επιστήμονες λένε τώρα ότι όλα τα κύματα καύσωνα φέρουν το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί ο άνθρωπος, κυρίως μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων.

«Αυτά τα δεδομένα χρησιμεύουν ως επείγουσα υπενθύμιση της ανάγκης οι χώρες να υπερβούν τους εθνικά καθορισμένους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί μέχρι στιγμής, βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία στοχεύει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5°C, αν είναι δυνατόν», ανέφερε η ανακοίνωση της Συμβουλευτικής Ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κλιματική Κρίση (CCAG).

Οι εθνικά καθορισμένοι στόχοι (NDC) καθορίζουν τις προγραμματισμένες περικοπές εκπομπών κάθε χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2°C ή 1,5°C.

Το φετινό καλοκαίρι, ο καύσωνας έσπαγε ρεκόρ στη μία χώρα μετά την άλλη

Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών τον Ιούλιο, αφού για πρώτη φορά ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν, επίσης, σε περιοχές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, χώρες που ήρθαν αντιμέτωπες με καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, λόγω τόσο της ζέστης όσο και της ξηρασίας.

«Μετά τον ευρωπαϊκό καύσωνα του 2003, ο οποίος εκτιμάται ότι σκότωσε πάνω από 70.000 ανθρώπους, προέβλεψα ότι τέτοιες θερμοκρασίες, τόσο εξαιρετικές εκείνη την εποχή, θα γίνονταν ο κανόνας, αν συνεχίζονταν οι εκπομπές αερίων. Αυτή η πρόβλεψη έχει πλέον πραγματοποιηθεί» είπε ο Peter Stott από το Met Office Hadley Centre, και πρόσθεσε:

«Οι κίνδυνοι από ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών, της ξηρασίας και των ξαφνικών πλημμυρών, θα συνεχίσουν να αυξάνονται γρήγορα, εκτός εάν μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

Οι δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού πέφτουν στο κενό

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν περίπου δύο μήνες πριν από τις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα (COP27) στην Αίγυπτο.

Πέρυσι, οι χώρες συμφώνησαν να ευθυγραμμίσουν τα σχέδιά τους για τις εκπομπές, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C έως το τέλος της COP27.

Μια ανάλυση του Climate Action Tracker πέρυσι διαπίστωσε ότι καμία από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου -συμπεριλαμβανομένων και των G20- δεν διέθετε σχέδιο που να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις τους βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού. Και όμως, ορισμένες χώρες έχουν υποβάλει ακόμα πιο φιλόδοξα σχέδια από τότε.

Για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, η CCAG υποστηρίζει ότι οι χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές «επειγόντως, εις βάθος και γρήγορα»∙ να αφαιρέσουν το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα σε «τεράστιες ποσότητες, για να μειωθεί το σύνολο»∙ και να «κερδίσουν χρόνο» για να ολοκληρώσουν και τις δύο αυτές ενέργειες.

Για να γίνει αυτό, η επιτροπή λέει ότι ο κόσμος θα πρέπει να επισκευάσει κατεστραμμένα μέρη του κλιματικού συστήματος, ξεκινώντας από την Αρκτική. Προσθέτει, ακόμη, ότι «για να δημιουργήσουμε ένα διαχειρίσιμο μέλλον πρέπει να παγώσουμε εκ νέου τον Αρκτικό Ωκεανό, που έχει ήδη θερμανθεί κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και επιδεινώνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο».

Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν: Αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο πρόεδρος της CCAG, Ντέιβιντ Κινγκ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

«Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το Met Office δείχνουν ότι, ακόμη και αν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει μέχρι τώρα για μείωση των εκπομπών, η κατάσταση θα εξακολουθεί να επιδεινώνεται, με τον καιρό στην Ευρώπη να προβλέπεται να γίνει ακόμη πιο ακραίος από ό,τι φέτος το καλοκαίρι».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτά τα δεδομένα δεν είναι απόλυτα υπεύθυνα για την αστάθεια της Αρκτικής, η οποία -όπως γνωρίζουμε πλέον- είναι ένα παγκόσμιο σημείο καμπής, που θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.