ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Γερμανία: Κατεδαφίζουν τον Παρθενώνα με τα βιβλία στο Κάσελ (φωτό)

Γερμανία: Κατεδαφίζουν τον Παρθενώνα με τα βιβλία στο Κάσελ (φωτό)

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, η documenta 14, γιορτάζει τη λήξη της συλλογής των απαγορευμένων βιβλίων για τον Παρθενώνα. Μετά τον εορτασμό ξεκινάει η «κατεδάφιση» του Παρθενώνα των Βιβλίων, ούτως ώστε τα κάποτε απαγορευμένα βιβλία να ξαναέρθουν στα χέρια του κοινού και να ξαναδιαβαστούν…

Είναι το εμβληματικό έργο της έκθεσης στην πλατεία Friedrichsplatz στο Κάσελ της Γερμανίας, απομίμηση του Παρθενώνα, που χτίστηκε αποκλειστικά με βιβλία που έχουν απαγορευμένο περιεχόμενο.

Ο Παρθενώνας θα αποδομηθεί παρουσία της καλλιτέχνιδας Marta Minujín.

Οι επισκέπτες προσκαλούνται να συμμετάσχουν στην ανοιχτή σκηνή του Παρθενώνα των Βιβλίων με ποικίλους τρόπους, είτε διαβάζοντας κάποιο απόσπασμα, από τα κάποτε απαγορευμένα βιβλία σε διάφορες γλώσσες, είτε απαγγέλλοντας δικά τους κείμενα ή ποιήματα, είτε παρουσιάζοντας σιωπηλούς χορούς ή επιτελεστικές χειρονομίες, παίζοντας εναλλακτική μουσική ή απλώς ακούγοντας μέσα στον Παρθενώνα μαζί με την καλλιτέχνιδα, τους επιμελητές της documenta 14 και μέλη της ομάδας.

Μετά τον εορτασμό ξεκινάει η «κατεδάφιση» του Παρθενώνα των Βιβλίων, ούτως ώστε τα κάποτε απαγορευμένα βιβλία να ξαναέρθουν στα χέρια του κοινού και να ξαναδιαβαστούν.

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 στις 12 το μεσημέρι, η Marta Minujín ξεκινάει την επαναδιανομή των βιβλίων στους κατοίκους του Κάσελ και στους επισκέπτες.

Με αυτή την πράξη αναδιανομής η καλλιτέχνις θέλει να εκφράσει το εφήμερο και μεταβατικό αυτού του αντι-μνημειώδους έργου τέχνης.

Αυτός ο συλλογικός δημόσιος χώρος έχει διαμορφωθεί και έχει καθοριστεί από τα δωρισμένα βιβλία και πολλά περισσότερα ακόμα, τονίζοντας την αντίσταση στη λογοκρισία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή η μοναδική και επισφαλής αρχιτεκτονική σχεδιάστηκε από όλους τους δωρητές, τους επισκέπτες και τους φορείς που, μέσω των δωρεών τους, δήλωσαν τη σημασία του δώρου και την αξία του προβληματισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.