H Εθνική Λυρική Σκηνή αναζητά τρανς σοπράνο για να παίξει στην παράσταση «Στρέλλα»!

Σημεία των καιρών σε μία «ζαλισμένη» Ελλάδα

H Εθνική Λυρική Σκηνή αναζητά τρανς σοπράνο για να παίξει στην παράσταση «Στρέλλα»!

H Εθνική Λυρική Σκηνή αναζητά τρανς σοπράνο για να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση «Στρέλλα» πρόκειται να ανέβει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τον Ιανουάριο του 2023!

Σημεία των καιρών θα πει κάποιος, άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες από τότε που στην εκπομπή GNTM του Star εμφάνισαν τρανσέξουαλ «μοντέλα» που μάλιστα δεν έχουν κάνει ακόμα «φυλλομετάβαση».

Πάντως τα «Πολιτιστικά» ζητήματα δεν είναι να τα παίρνει κάποιος ελαφρά καθώς είναι αυτά τα οποία καθορίζουν την κουλτούρα και το ασυνείδητο μίας ολόκληρης κοινωνίας και ενός λαού.

Αν κάποιος θέλει να «μεταλλαχτεί» ένας λαός από εκεί θα ξεκινήσει.

Σε ότι αφορά την Εθνική Λυρική Σκηνή είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, συνεπώς η κυβέρνηση της ΝΔ (αυτή που κάποτε υποστήριζε το Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια) επιθυμεί να ανεβαίνουν τέτοιες παραστάσεις που υποστηρίζουν επίσης, τέτοιες καταστάσεις…

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από καιρό, η κινηματογραφική ταινία «Στρέλλα» των Πάνου Κούτρα και Παναγιώτη Ευαγγελίδη, που βγήκε στους κινηματογράφους το 2009 θα γίνει όπερα σε μουσική του συνθέτη Μιχάλη Παρασκάκη, λιμπρέτο (βασισμένο στο σενάριο του ομώνυμου φιλμ) της Αλεξάνδρας Κ* και σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή.

Στην ταινία πρωταγωνιστούσε η διεμφυλική ηθοποιός Μίνα Ορφανού, η οποία μάλιστα κέρδισε τότε και το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή ακρόαση για διεμφυλικές γυναίκες με φωνητικές ικανότητες για τις ανάγκες της όπερας «Στρέλλα».

Ωστόσο, στο σχετικό κείμενο δεν διευκρινιζόταν ποιοι ήταν οι ρόλοι για τους οποίους γινόταν το κάστινγκ.

Δεν άργησε να γίνει γνωστό, λοιπόν, ότι επρόκειτο για τους δευτερεύοντες χαρακτήρες της παράστασης, καθώς ο πρωταγωνιστικός ρόλος, αυτός της Στρέλλας δηλαδή, είχε συζητηθεί ήδη από τους ιθύνοντες του πρότζεκτ να δινόταν σε έναν ταλαντούχο νέο ηθοποιό τον οποίο και θεώρησαν κατάλληλο για το έργο.

Επρόκειτο για τον βαρύτονο λυρικό τραγουδιστή Γιώργο Ιατρού, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως προς την ταυτότητα φύλου του ως cis άνδρας και μάλιστα έχει δημιουργήσει μια drag περσόνα, τη Νίνα Νάι…

Υστερα από αυτή την εξέλιξη, τη Δευτέρα παραιτήθηκε η Κάθριν Ράιλι, σύμβουλος παραγωγής του πρότζεκτ, η οποία αποχώρησε από τη «Στρέλλα», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία της στην απόφαση να μην είναι διεμφυλικό άτομο η πρωταγωνίστρια.

«Δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιου είδους αναρτήσεις, αλλά μόλις ήρθε στην αντίληψή μου ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος για την όπερα “Στρέλλα” ΔΕΝ δόθηκε σε τρανς γυναίκα. Αποχωρώ και επίσημα από τον ρόλο του συμβούλου παραγωγής και λήγω τη συνεργασία μου με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ευχαριστώ όσους συνεργάτες έχουν πραγματικά στηρίξει την κοινότητα και εύχομαι στο μέλλον να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για όλα τα τρανς άτομα» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο facebook.

Η είδηση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, με αποτέλεσμα η Εθνική Λυρική Σκηνή να πάρει πίσω την απόφασή της για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ανακοινώνοντας εκ νέου ακρόαση προκειμένου να βρεθεί η τρανς γυναίκα λυρική τραγουδίστρια που θα υποδυθεί τη «Στρέλλα» στην Εναλλακτική Σκηνή του πολιτιστικού οργανισμού.

«Αφουγκραζόμενη τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αναφορικά με τη συμπεριληπτικότητα και την τρανς ορατότητα -έννοιες οι οποίες βρίσκονται και στον πυρήνα της χειρονομίας της ανάθεσης του τίτλου αυτού– θα διευρύνει τις ακροάσεις και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου, με στόχο να εξαντληθούν οι προσπάθειες -σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο- προκειμένου να βρεθεί μια διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΣ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την κίνηση αυτή χαιρέτισε ο σκηνοθέτης της κινηματογραφικής «Στρέλλας» Πάνος Κούτρας, ο οποίος, μιλώντας στο Flix, τόνισε πως ο ίδιος χρειάστηκε έναν χρόνο μέχρι να βρει τη Μίνα Ορφανού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.