Όσκαρ 2023: Καλύτερη ταινία το «Τα Πάντα Όλα» – «Σάρωσε» με 7 Όσκαρ – Όλοι οι νικητές

Μεγάλος νικητής ο Μπρένταν Φρέιζερ με την ερμηνεία του στην «Φάλαινα»

Όσκαρ 2023: Καλύτερη ταινία το «Τα Πάντα Όλα» – «Σάρωσε» με 7 Όσκαρ – Όλοι οι νικητές

Κερδίζοντας τις 7 από τις 11 υποψηφιότητες, η ταινία Everything Everywhere All at Once (Τα Πάντα Όλα) είναι ο μεγάλος νικητής των Όσκαρ 2023 και σίγουρα μπορεί να αποκαλεστεί η ταινία της χρονιάς αλλά να θεωρηθεί ως μία εκ τω σημαντικότερων ταινιών όλων των εποχών.

Το φετινό φαβορί των Όσκαρ απέσπασε, μεταξύ άλλων, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Ανδρικού και Β’ Γυναικείου.

Για τους λάτρεις των αριθμών, είναι η καλύτερη ταινία με τα περισσότερα βραβεία (7) μετά το Slumdog Millionaire του 2008 που είχε αποσπάσει 8 βραβεία.

Πολύ καλή ήταν και η πορεία του All Quiet on the Western Front, η οποία δεν αρκέστηκε στο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, φεύγοντας από τη φετινή απονομή με τέσσερα συνολικά βραβεία.

Η 95η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ πραγματοποιήθηκε στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, με τον Τζίμι Κίμελ σε ρόλο οικοδεσπότη για τρίτη φορά. Φέτος, είχαμε μια ήρεμη τελετή, χωρίς πολλές εκπλήξεις και με λίγες δυνατές συγκινήσεις.

Κατά την έναρξη της βραδιάς και πριν ξεκινήσει με την ανακοίνωση των πρώτων βραβείων για φέτος, ο Κίμελ -αφού προσγειώθηκε στη σκηνή… ουρανοκατέβατος- δεν παρέλειψε να καυτηριάσει το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ, το γεγονός που επισκίασε τα περσινά βραβεία, λέγοντας πως «Εάν κάποιος σε αυτό το θέατρο διαπράξει βία σε οποιοδήποτε σημείο του σόου, θα σας απονεμηθεί το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και θα σας επιτραπεί να εκφωνήσετε μια ομιλία διάρκειας 19 λεπτών».

Ο Brendan Fraser, δεν κέρδισε μόνο κοινό και κριτικούς για την ερμηνεία του στη Φάλαινα, αλλά και το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο απέσπασε επίσης και το Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ και Κομμώσεις.

Η Michelle Yeoh κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το Everything Everywhere All at Once, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη Ασιάτισσα που βρέθηκε νικήτρια στη συγκεκριμένη κατηγορία. Σημειώνεται ότι τα προγνωστικά έδιναν ως φαβορί την Cate Blanchett (Tár).

Οι Daniel Kwan και Daniel Scheinert κέρδισαν το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το Everything Everywhere All at Once, αφήνοντας πίσω τους τα φαβορί Martin McDonagh και Steven Spielberg.

Jamie Lee Curtis επίσης για το «Everything Everywhere All at Once» τα κατάφερε και κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ στην κατηγορία Β’ γυναικείου ρόλου, ενώ την αντίστοιχη ανδρική κατηγορία κέρδισε ο Ke Huy Quan.

Η Ruth E. Carter έγραψε επίσης ιστορία ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που κερδίζει δύο Όσκαρ. Το 2019 έγινε η πρώτη μαύρη που κέρδισε το Όσκαρ ενδυματολογίας για τη δουλειά της στο «Black Panther» της Marvel. Το 2023 αναγνωρίζεται για άλλη μια φορά για το σίκουελ της ταινίας, «Wakanda Forever».

Ένα Όσκαρ που ήταν δίκαιο και έγινε πράξη ήταν αυτό των Καλύτερων Οπτικών Εφέ που πήγε φυσικά στο Avatar: The Way of the Water του Τζέιμς Κάμερον.

Από την άλλη πλευρά, Rihanna και Lady Gaga είδαν το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού να πηγαίνει πανηγυρικά στο ινδικό Naatu Naatu.

Η Apple TV+ έφυγε από την τελετή με το μοναδικό της Όσκαρ για φέτος, για το μικρό μήκους animation, The Boy, the Mole, the Fox and the Horse. Θυμίζουμε ότι πέρσι η πλατφόρμα ήταν η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς, με το CODA, που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το The Boy, the Mole, the Fox and the Horse είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Βρετανού Charlie Mackesy. Η ταινία κυκλοφόρησε στο Apple TV+ ανήμερα των Χριστουγέννων του 2022.

Μεγάλoι χαμένοι της φετινής Απονομής, οι ταινίες The Banshees of Inisherin (Tα πνεύματα του Ινίσεριν) και Elvis που είχαν συγκεντρώσει 9 και 8 υποψηφιότητες αντίστοιχα, αλλά έφυγαν με άδεια χέρια τελικά.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τους νικητές:

Καλύτερη Ταινία
Everything Everywhere All at Once

Σκηνοθεσία
Daniel Kwan, Daniel Scheinert, Everything Everywhere All at Once

Α’ Ανδρικός Ρόλος
Brendan Fraser, The Whale

Α’ Γυναικείος Ρόλος
Michelle Yeoh, Everything Everywhere All at Once

Β’ Ανδρικός Ρόλος
Ke Huy Quan, Everything Everywhere All at Once

Β’ Γυναικείος Ρόλος
Jamie Lee Curtis, Everything Everywhere All at Once

Πρωτότυπο Σενάριο
Everything Everywhere All at Once

Διασκευασμένο Σενάριο
Women Talking

Καλύτερη Διεθνής Ταινία
All Quiet on the Western Front

Καλύτερη Φωτογραφία
All Quiet on the Western Front

Καλύτερο Μοντάζ
Everything Everywhere All at Once

Καλύτερη Σκηνογραφία
All Quiet on the Western Front

Καλύτερα Κοστούμια
Black Panther: Wakanda Forever

Καλύτερο Μακιγιάζ/Κομμώσεις
The Whale

Καλύτερη Μουσική
All Quiet on the Western Front

Καλύτερο Τραγούδι
Naatu Naatu – RRR

Καλύτερος Ήχος
Top Gun: Maverick

Καλύτερα Οπτικά Εφέ
Avatar: The Way of the Water

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
Guillermo del Toro’s Pinocchio

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
Navalny

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
The Elephant Whisperers

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους
The Boy, the Mole, the Fox, and the Horse

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους
An Irish Goodbye

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.