Φρανκ Σινάτρα: Ο «ορισμός» του άνδρα και μεγαλύτερος ερμηνευτής του 20ου αιώνα

Φρανκ Σινάτρα: Ο «ορισμός» του άνδρα και μεγαλύτερος ερμηνευτής του 20ου αιώνα

Ήταν ένα παγωμένο απόγευμα του Νοέμβρη και τότε δεν υπήρχαν η παγκόσμια μέρα του άντρα και άλλες τέτοιες γιορτές που η Ντόλι Σινάτρα ένοιωθε ότι θα η κοιλιά της θα εκραγεί.

Βρισκόταν στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της και περίμενε στωϊκά να ελευθερωθεί από το μωρό που κυοφορούσε, κάτι που έγινε μετά από είκοσι τέσσερις μέρες.

Ήταν βράδυ και το κρύο περόνιαζε το κόκκαλο στους δρόμους του Χομπόκεν, στις 12 Δεκεμβρίου του 1915, με τις νιφάδες του χιονιού να πέφτουν πυκνές και να στρώνουν τις στέγες. Σε ένα από τα σπίτια του φτωχικού προαστίου, τα αχνά φώτα του οποίου φαίνονταν από το δρόμο, η Ντόλι πόναγε, βογγούσε και έσπρωχνε για να γεννήσει το μωρό της.

Το παιδί όμως δεν έβγαινε, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της μητέρας του, μέχρι την στιγμή που ο γιατρός χρησιμοποίησε την λαβίδα του και η έξοδος του μωρού στον κόσμο σημαδεύτηκε από δύο τραύματα. Ο λοβός του αριστερού του αφτιού κόπηκε, η λαβίδα του μαιευτήρα τραυμάτισε τον λαιμό του και δεν ακουγόταν καθόλου. Τα μάτια του ήταν κλειστά και χρειάστηκε η επέμβαση της γιαγιάς του, που άρπαξε το μωρό και το έβαλε κάτω από μια βρύση, την οποία άνοιξε.

Το ζεστό ακόμη δέρμα του μωρού δέχτηκε μια ισχυρή δόση κρύου νερού και το σοκ ήταν αρκετό για να ακουστεί για πρώτη φορά το κλάμα του αγοριού που θα ονομαζόταν Φρανκ Σινάτρα. Εκείνη την ημέρα του Δεκέμβρη ήρθε στον κόσμο ο άνθρωπος που αποκάλεσαν «Η φωνή» ή εν πολλοίς ο τραγουδιστής που σημάδεψε με τις ερμηνείες του το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Το πέρασμα του από αυτόν τον κόσμο τα είχε κυριολεκτικά όλα και πιθανότατα τον ορισμό του απόλυτου αρσενικού που τα έζησε όλα στον μέγιστο βαθμό. Νύχτες αλητείας, αμέτρητες γοητευτικές γυναίκες που επιζητούσαν να «κοιμηθούν» με τον Φράνκι για ένα βράδυ, κολλητούς σαν τον Ντιν Μάρτιν και τον Σάμμι Ντέιβις τζούνιορ και επεισόδια που έχτισαν τον μύθο του.

Παντρεύτηκε τέσσερις φορές, είχε κολλητούς νονούς της Μαφίας, έκανε παρέα με τον διαβόητο Λάκι Λουτσιάνο έζησε νύχτες που αργούσαν να ξημερώσουν και πραγματοποίησε εμφανίσεις που έγραψαν ιστορία. Ο Φρανκ Σινάτρα αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος Αμερικανός τραγουδιστής, αυτός που απογείωσε ερμηνευτικά το «Fly me to the moon», το «That’s Life», το «Strangers in the night» και φυσικά το ανεπανάληπτο «My Way», τον δικό του προσωπικό εθνικό ύμνο. Έναν ύμνο που «γεννήθηκε» από ένα γαλλικό τραγούδι, το οποίο είχε ηχογραφήσει πρώτα ο Κλωντ Φρανσουά που έγραψε και την μουσική υπό τον τίτλο «Mon Habitude».

Ένας από τους δεκάδες μύθους για το συγκεκριμένο κομμάτι υποστηρίζει ότι όταν το ηχογράφησε ο Φρανκ, η δισκογραφική του εταιρία τότε η Reprise έστειλε ένα αντίτυπο στον Φρανσουά, ο οποίος το παρέλαβε στο διάλειμμα μιας συναυλίας του. Όταν το έβαλε στο πικάπ να παίξει, μέσα στο καμαρίνι ήταν οι μουσικοί του, οι τραγουδίστριες που του έκαναν φωνητικά και ο μάνατζερ του. Ο Γάλλος τραγουδιστής γονάτισε μόλις άκουσε την φωνή του Σινάτρα και γυρνώντας προς το μέρος των άλλων, τους είπε: «Η φωνή λέει το τραγούδι μου. Τι άλλο θα μπορούσα να ονειρευτώ;».

Χρόνια αργότερα ο Κλοντ Φρανσουά έμπαινε σε ένα ξενοδοχείο από το οποίο ο Σινάτρα μόλις αναχωρούσε. Όταν είπαν στον τελευταίο ποιος είναι ο Γάλλος που τον κοιτούσε αποσβολωμένος γύρισε, τον κοίταξε και του είπε απλά την λέξη «Ευχαριστώ». Έχουν περάσει είκοσι ένα χρόνια από τότε που έφυγε από την ζωή ήταν Μάιος του 1998 αυτός ο ψιλόλιγνος τύπος που όμως εξακολουθεί να συζητιέται και τα τραγούδια του να παίζονται συχνότατα. Ήταν ίσως ο πρώτος που είδε στην δεκαετία του ’40, τις νεαρές θαυμάστριες να λιποθυμούν κατά δεκάδες στις συναυλίες του, φαινόμενο που παρατηρήθηκε ξανά χρόνια αργότερα με τον Έλβις.

Όταν πριν λίγα χρόνια το Esquire ζήτησε από τους αναγνώστες του να ψηφίσουν την κατά τη γνώμη τους καλύτερη ιστορία που είχε δημοσιεύσει ποτέ το περιοδικό το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο. Ο συγγραφέας Γκάι Ταλέσε και το story του με τίτλο «Ο Φρανκ Σινάτρα έχει κρυώσει» κερδίζουν άνετα την πρώτη θέση, με πάνω από τρία εκατομμύρια ψήφους. Σε αυτό το απείρως συναρπαστικό κομμάτι, ο Ταλέσε σκιαγραφεί μέσα σε 15.000 χιλιάδες λέξεις, έναν Σινάτρα άγνωστο στους περισσότερους, παρόλο που ο ίδιος δεν του παραχώρησε ποτέ την συνέντευξη για την οποία ο δημοσιογράφος πήγε στο Λος Άντζελες το χειμώνα του 1965.

Τον ακολούθησε για πάνω από τρεις μήνες, μίλησε με τους σωματοφύλακες του, φίλους του, συνεργάτες και συγγενείς πριν παραδώσει αυτό που έμεινε στην ιστορία ως ένα tour de force του λογοτεχνικού πεζού λόγου και της «νέας δημοσιογραφίας». Μέσα από τις λέξεις του Ταλέσε το κοινό γνώρισε έναν άλλο Σινάτρα, αυτόν που γέννησε πάθη, μέθυσε με το αγαπημένο του Jack Daniel’s ειδική παραγγελία μόνο γι’αυτόν και διασκέδασε με την περίφημη συμμορία του.

Έγινε ευρέως γνωστή ως Ratpack και σε αυτήν μετείχαν ο Ντιν Μάρτιν και ο Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ μεταξύ άλλων, ενώ η σύσταση της ήταν υπεύθυνη για δεκάδες ηδονικές βραδιές στο Λας βέγκας και όχι μόνο. Πάνω απ’ όλα όμως, ο Φρανκ έζησε με πάθος. Ρούφηξε την ζωή μαζί με τα φιλαράκια του, κοιμήθηκε με εκατοντάδες γυναίκες, παντρεύτηκε τέσσερις φορές και τραγούδησε για εκατομμύρια φανατικούς του. Άφησε το στίγμα του στο σινεμά με ταινίες όπως το «Όσο υπάρχουν άνθρωποι», γύρισε όλο τον κόσμο και το «My Way» θεωρείται ακόμη και σήμερα το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι όλων των εποχών, αυτό που σημάδεψε για πάντα την «Φωνή» ή το απόλυτο αρσενικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.