ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη η Ρόδος – Οι αριθμοί της ανυπολόγιστης καταστροφής

Ανεξέλεγκτη η φωτιά με συνεχείς αναζωπυρώσεις

Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη η Ρόδος – Οι αριθμοί της ανυπολόγιστης καταστροφής

Η Ρόδος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω της φωτιάς που κατακαίει για 9η συνεχόμενη ημέρα το νησί. 

Μέχρι τώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν το νότιο τμήμα του νησιού, όπου εκεί είναι η μεγάλη φωτιά, ωστόσο τώρα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχτηκε όλη η Ρόδος.

Η φωτιά μοιάζει με «Λερναία Ύδρα» καθώς εκεί που σβήνει ένα μέτωπο αναζωπυρώνεται ένα άλλο. Σήμερα υπήρξαν δύο αναζωπυρώσεις σε Αρχάγγελο και Βάτι.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή. Ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί και δεν χρειάστηκε να σταλεί μήνυμα από το 112.

Σε όλη τη διάρκεια της νύκτας πυροσβέστες και πολλές ομάδες εθελοντών εδιναν την μάχη στις περιοχές αυτές και κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τα μέτωπα εστιάζονται στις περιοχές της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου ενώ σε άλλες περιοχές σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι και χτες Τρίτη 25/7 είχαν καεί πάνω από 188.000 στρέμματα στο Νησί των Ιπποτών, αριθμός που δυστυχώς αυξάνεται ακόμη σήμερα Τετάρτη, καθώς οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Σημαντικές δασικές εκτάσεις έχουν χαθεί και στην Κέρκυρα (σχεδόν 33.000 στρέμματα) και στην νότια Εύβοια (σχεδόν 28.000 στρέμματα), όπως και περιοχές χαμηλής βλάστησης που επίσης έχουν καεί.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Copernicus εδώ.

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας την καταστροφική φωτιά στην Ρόδο ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι εικόνες είναι «πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «Το περιβάλλον πραγματικά έχει καταστραφεί. Οι εικόνες που αντικρίζω είναι πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

Παράλληλα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών τόνισε ότι «Η δασική πυρκαγιά δεν κρίνεται καταρχάς με την έκτασή της. Έχω πάει σε πολλές δασικές και μέγα – πυρκαγιές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μία ιδιαίτερη πυρκαγιά εδώ γιατί πλήττεται ουσιαστικά το κέντρο του περιβάλλοντος της Ρόδου».

Ακύρωση ταξιδιών σε 42 καταλύματα της Ρόδου ανακοίνωσε η TUI

Η ταξιδιωτική εταιρεία Tui ανακοίνωσε τη νύχτα της Τρίτης πως αναστέλλει τα πακέτα που πρόσφερε και ακυρώνει όσα είχε ήδη διαθέσει για 42 ξενοδοχεία στη Ρόδο μέχρι τουλάχιστον τις 11 Αυγούστου.

Πρόκειται για ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα στις περιοχές στα νότια του νησιού που έχουν υποστεί καταστροφές από τις πυρκαγιές, συγκεκριμένα στο Κιοτάρι, στο Γεννάδι, στη Λάρδο, στο Πλημμύρι, στη Λίνδο, στους Πευκούς και στη Βλύχα.

Για το υπόλοιπο νησί η Tui έχει ακυρώσει πτήσεις και πακέτα ταξιδιών έως και την Παρασκευή.

Έως και το Σάββατο έχει ακυρώσει τα τουριστικά πακέτα της για τη Ρόδο η easyJet και ως την Κυριακή η Jet2.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τη Δευτέρα και την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 30 προγραμματισμένες και έκτακτες πτήσεις από τη Ρόδο προς Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, Μπρίστολ, Λιντς, Νιούκαστλ και Εδιμβούργο, επαναπατρίζοντας Βρετανούς τουρίστες που είτε ολοκλήρωσαν τις διακοπές τους είτε θέλησαν να επιστρέψουν πρόωρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.