ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Θυμός: Ο εχθρός που επηρεάζει εγκέφαλο, καρδιά και έντερο

Τα νεύρα και η οργή του ανθρώπου δεν τον επηρεάζουν μόνο ψυχικά, αλλά και σωματικά, σε σημαντικά ζωτικά όργανα.

Θυμός: Ο εχθρός που επηρεάζει εγκέφαλο, καρδιά και έντερο

Ο θυμός είναι για πολλούς μια παροδική κατάσταση, που «περνά» μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Πολλοί θεωρούν πως επηρεάζεται μόνο η ψυχολογία τους, αγνοώντας πως ο θυμός προκαλεί προβλήματα σε σημαντικά ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και το έντερο.

Η σύγχρονη καθημερινότητα με τους φρενήρεις ρυθμούς δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ψύχραιμους χειρισμούς και ηρεμία. Αντίθετα, επιδεινώνει το στρες οδηγώντας πολλές φορές σε λιγότερο ή περισσότερο δικαιολογημένες εκρήξεις θυμού.

Καμιά φορά ο θυμός μοιάζει απαραίτητο στάδιο για να εκτονωθούμε και να ανακτήσουμε την ψυχική μας ισορροπία.

Όμως, είναι αδύνατον να σκεφτούμε καθαρά σε κατάσταση θυμού. Η κρίση θολώνει και είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε αποφάσεις ή συμπεριφορές που δεν μας αντιπροσωπεύουν. Παράλληλα, η υπερδιέγερση του εγκεφάλου είναι πιθανό να διαταράξει τον ύπνο, αλλά και τη λειτουργία της μνήμης.

Ύστερα, ο θυμός «κατεβαίνει» στην καρδιά. «Οι εκφάνσεις θυμού επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος, τους χτύπους της καρδιάς, αλλά και τον ίδιο τον καρδιακό μυ», εξηγεί ο dr Ilan Shor Wittstein, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς.

Ο θυμός μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, συστολή των αιμοφόρων αγγείων, απελευθέρωση φλεγμονωδών κυττάρων στον οργανισμό ενισχύοντας τον κίνδυνο μιας ξαφνικής καρδιακής προσβολής ή δημιουργίας θρόμβων και απειλώντας σοβαρά την υγεία, ιδιαίτερα των ατόμων με καρδιοπάθειες.

Ο θυμός αναστατώνει και το έντερο, που θεωρείται ο «δεύτερος εγκέφαλος» του οργανισμού. Διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου προκαλώντας γαστρεντερική δυσφορία, ενώ μπορεί είτε να αυξήσει είτε να μειώσει την όρεξη ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου.

«Η υπερέκκριση αδρεναλίνης που συμβαίνει όταν θυμώνουμε δημιουργεί υπερκινητικότητα στο στομάχι και το έντερο προκαλώντας συμπτώματα όπως πόνο, ακόμη και διάρροια», εξηγεί ο dr Orli Etingin, παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο NewYork-Presbyterian/Weill Cornell.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σίγουρα, είναι δύσκολο να εξαφανίσουμε τον θυμό από τη ζωή μας. Ηδιαχείρισή του, όμως, είναι εξαιρετικά σημαντική για έναν υγιή οργανισμό. Συνήθειες όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής, η άσκηση, αλλά και ο επαρκής, ποιοτικός ύπνος αποδεικνύονται πολύτιμες στην προσπάθεια αυτή. Ας προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε, θα μας κάνει καλό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.