ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Τραπεζούντα: Ανοίγει ως τζαμί η Αγία Σοφία – Τι θα γίνει με την Παναγία Σουμελά

Τραπεζούντα: Ανοίγει ως τζαμί η Αγία Σοφία – Τι θα γίνει με την Παναγία Σουμελά

Μετά την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, η οποία μετατράπηκε από μουσείο σε τέμενος, θα επαναλειτουργήσει ως τζαμί και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας.

Τρεις ημέρες μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο μνημείο της Κωνσταντινούπολης ο ιερός ορθόδοξος ναός που χτίστηκε στη γη των Κομνηνών θα επαναλειτουργήσει ως μουσουλμανικό τέμενος, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια εκτός λειτουργίας. Από τον Δεκέμβριο του 2018, στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας γίνονται εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης, αλλά στις αρχές του 2020 το Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο της Αμισού αποφάσισε την ακύρωση του προγράμματος ανακαίνισης. Έτσι, το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε το άνοιγμά της.

Μαρτυρίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η Αγία Σοφία Τραπεζούντας έχει αλλοιωθεί. «Στη θέση του μουσείου υπάρχει ένα τζαμί, χωρίς όμως θρησκευτική κοινότητα. Πέριξ του μουσείου άλλαξε το σχέδιο και κατασκευάστηκαν τουαλέτες κι άλλες κατασκευές από μπετόν. Κάποιοι τμήματα τοίχων βάφτηκαν πράσινα. Οι ζωγραφιές στον τρούλο σκεπάστηκαν με ξύλινο παραπέτασμα. Τα μωσαϊκά στο πάτωμα κρύφτηκαν με χαλιά. Μωσαϊκά και αγιογραφίες εκατοντάδων ετών που ήταν στους τοίχους και είχαν διατηρηθεί έως τις ημέρες μας καταστράφηκαν. Για να κρεμαστεί κουρτίνα ώστε να ξεχωριστεί ο χώρος για τις γυναίκες μπήκαν καρφιά στα ιστορικά τοιχώματα», ανέφερε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων, Εγιούπ Μουχτζού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έπειτα από πέντε χρόνια αναστήλωσης, ανοίγει την Τρίτη (28/07) και η Παναγία Σουμελά στον Πόντο, η οποία θα επαναλειτουργήσει ως μουσείο. Στην ειδική τελετή, που έχει προγραμματιστεί, αναμένεται να παρευρεθεί και ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού, Μεχμέτ Ερσόι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.