ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Βαρθολομαίος: Υπήρξα στόχος πολλών αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου

Βαρθολομαίος: Υπήρξα στόχος πολλών αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας για το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής εκκλησίας εκτίμησε ότι «όταν το Πατριαρχείο μας προχωρήσει στην έκδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας όλοι θα ενταχθούν στην νέα Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της πατρίδας των».

Στο ζήτημα της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής εκκλησίας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τον χαιρετισμό του στον Μητροπολίτη Πατρών που επισκέπτεται το Πατριαρχείο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνιζε ότι «σε διάφορες φάσεις της ιστορίας, διαχρονικώς, όπως μαρτυρούν τα έγγραφα που έχουμε εις τα πατριαρχικά αρχεία, ζητούσαν (οι Ουκρανοί) την απεξάρτησή τους από την Εκκλησία της Ρωσίας».

Μάλιστα, αναφερόμενος στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι «ακόμα και η σημερινή Ιεραρχία της Ουκρανικής Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης Ονούφριος, που είναι ο Μητροπολίτης Κιέβου, Πρόεδρος της τοπικής Ιεράς Συνόδου της Ουκρανίας, με την υπογραφή τους, μόλις έγινε ανεξάρτητο Κράτος η Ουκρανία, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ζήτησαν την ανεξαρτητοποίησίν των, την αποκοπήν τους από την Εκκλησίαν της Ρωσίας, δηλαδή την αυτοκεφαλία. Έχουμε τις υπογραφές τους, τις δημοσιεύσαμε. Τώρα υφίστανται προφανώς μία μεγάλη πίεσιν από την Μόσχα και μερικοί κάνουν πίσω αλλά scripta manent. Οι υπογραφές τους υπάρχουν. Και είμαι βέβαιος ότι όταν το Πατριαρχείο μας προχωρήσει στην έκδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας όλοι θα ενταχθούν στην νέα Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της πατρίδας των».
Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στις πηγές πληροφόρησης των πιστών, τόνισε ότι «διαβάζουν πολλά, τα διαβάζω και εγώ, δεν επηρεάζομαι, δεν συγχύζομαι. Το ξέρω ότι είναι πολλά εξ αυτών εναντίον μου, αλλά 27 χρόνια που είμαι με την χάρη του Θεού Πατριάρχης, διάβασα πολλά παρόμοια, υπήρξα στόχος πολλών αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όταν ο άνθρωπος ενεργεί κατά συνείδηση και κάνει το χρέος του ό,τι θέλουν ας πουν και ό,τι θέλουν ας γράψουν», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.