ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο νιώθουμε ότι κινείται αργά;

Να που οφείλεται αυτή η αίσθηση

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο νιώθουμε ότι κινείται αργά;

Έχετε παρατηρήσει ότι όταν είμαστε σε ένα αεροπλάνο και ταξιδεύουμε με 800 χλμ. την ώρα, αισθανόμαστε ότι το αεροπλάνο ότι με το ζόρι κινείται;

Αυτό οφείλεται εν μέρει ότι κι εσείς κινείστε όσο γρήγορα κινείται το αεροπλάνο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρόοδό του παρακολουθώντας το ίδιο το αεροπλάνο. Το ίδιο θα μπορούσε επίσης να ειπωθεί για αυτοκίνητα, τρένα και άλλα οχήματα – αλλά όταν κινείστε σε ένα από αυτά, έχετε συχνά ένα πολύ καλό σημείο αναφοράς.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα δέντρα να περνούν δίπλα στο παράθυρό σας ή άλλα αυτοκίνητα να εξαφανίζονται καθώς περνάτε γρήγορα δίπλα τους. Δεν μπορούμε να πούμε συχνά το ίδιο όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο: Στο μεγαλύτερο μέρος της πτήσης, είστε πολύ μακριά από το έδαφος για να χρησιμοποιήσετε σημεία αναφοράς.

Εάν είστε αρκετά κοντά στο έδαφος για να δείτε τη σκιά του αεροπλάνου να προχωρά σε όλο το τοπίο, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε σε προοπτική την ταχύτητα του αεροπλάνου. Τα σύννεφα μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Απλά να έχετε κατά νου ότι τα σύννεφα κινούνται επίσης, αν και με πολύ πιο αργό ρυθμό.

Τώρα φανταστείτε τον εαυτό σας στο έδαφος, εντοπίζοντας ένα αεροπλάνο από πάνω. Εάν δεν υπάρχουν σύννεφα για χρήση ως σημεία αναφοράς, πιθανότατα φαίνεται ότι κινείται πολύ πιο αργά από ό,τι στην πραγματικότητα. Αλλά ακόμα κι αν υπάρχουν σύννεφα, μπορεί να φαίνεται ότι πετάει στα ύψη με ρυθμό σαλιγκαριού. Αυτό συμβαίνει επειδή το αεροπλάνο είναι πολύ μακριά από εσάς. Όπως εξήγησε η Sara Nelson της NASA, «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να κινηθεί στο οπτικό σας πεδίο σε σύγκριση με ένα αντικείμενο που βρίσκεται κοντά σας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ψευδαίσθηση είναι μάλλον για το καλύτερο, καθώς μπορεί να είναι λίγο ανησυχητικό αν αντιλαμβανόμασταν πάντα τα αεροπλάνα, από το εσωτερικό τους ή από το έδαφος, να τρέχουν στον ουρανό τόσο γρήγορα όσο στην πραγματικότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.