ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τα σημάδια σε μάτια, στόμα & μαλλιά που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης Α

Τα σημάδια σε μάτια, στόμα & μαλλιά που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α, ή αλλιώς ρετινόλη, έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων της διατήρησης της υγείας του δέρματος και της φυσικής άμυνας του οργανισμού σας.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια στον οργανισμό σας που μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης Α.

Τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη της βιταμίνης Α

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Express», το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) προειδοποιεί σχετικά με την βιταμίνη Α: «Μερικές φορές, στα πρώιμα σημάδια της ανεπάρκειας της βιταμίνης Α, οι άνθρωποι έχουν ξηρά μαλλιά, ξηροστομία, ξηροδερμία, κνησμό στο δέρμα, σπασμένα νύχια και συχνότερες λοιμώξεις. […] Εάν η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι σοβαρή ή αφεθεί χωρίς έλεγχο, μπορεί να αναπτυχθούν σοβαρά προβλήματα και το πιο σοβαρό είναι η μόνιμη τύφλωση».

Υπάρχουν, επίσης, μια σειρά από άλλα συμπτώματα καθώς το NHS υποστηρίζει ότι αυτά περιλαμβάνουν ζητήματα με τα δάκρυα και τα μάτια γενικότερα, κόπωση, ξηρά και σκασμένα χείλη, καθώς και πληγές γύρω από το στόμα.

Άλλα άτομα μπορεί να εμφανίσουν διάρροια, λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, κολπικές λοιμώξεις, λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού ή κακή και καθυστερημένη επούλωση των πληγών.

Επίσης, πιθανές είναι οι αλλαγές στην όραση και πρόκειται συχνά για το πρώτο εμφανές σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Α, καθώς κάποιοι δεν μπορούν να δουν καλά ιδίως τη νύχτα.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει: «Η νυχτερινή τύφλωση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Στις πιο σοβαρές μορφές της, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α συμβάλλει στην τύφλωση επειδή ξηραίνει τον κερατοειδή, καταστρέφοντας έτσι τον αμφιβληστροειδή και τον κερατοειδή χιτώνα. Ακόμα και η ήπια, υποκλινική ανεπάρκεια μπορεί να είναι πρόβλημα, επειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των παιδιών για αναπνευστικές και διαρροϊκές λοιμώξεις, να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξής τους, να επιβραδύνει την ανάπτυξη των οστών και να μειώσει την πιθανότητα επιβίωσης από σοβαρή ασθένεια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, καλές πηγές της βιταμίνης Α είναι το τυρί, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, το γάλα, το γιαούρτι και το πατέ συκωτιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.