ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Νέα μελέτη υποστηρίζει: Μόνο ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19 νιώθει τελείως καλά ύστερα από ένα χρόνο

Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα επίμονα συμπτώματα για μήνες μετά τη λοίμωξη με κορωνοϊό δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο

Νέα μελέτη υποστηρίζει: Μόνο ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19 νιώθει τελείως καλά ύστερα από ένα χρόνο

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών που εμφάνισαν συμπτώματα διαρκείας μετά τη νοσηλεία τους λόγω Covid-19, αναφέρουν ότι νιώθουν πως έχουν αναρρώσει πλήρως μετά από ένα έτος.

Με άλλα λόγια, τουλάχιστον δύο στους τρεις με μακρά Covid-19 συνεχίζουν να εμφανίζουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα 12 μήνες μετά το εξιτήριο τους από το νοσοκομείο.

Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα επίμονα συμπτώματα για μήνες μετά τη λοίμωξη με κορωνοϊό δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.

Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από όσους έχουν μακροχρόνια συμπτώματα μετά τη νοσηλεία τους, εμφανίζουν σχετικά μικρή βελτίωση και η κατάσταση τους είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια μετά από ένα χρόνο με αυτή που ήταν επτά μήνες νωρίτερα (δηλαδή πέντε μήνες μετά το εξιτήριο).

Η μελέτη Phos-Covid, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Κρις Μπράιτλινγκ του Πανεπιστημίου του Λέστερ, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», συνέκρινε στοιχεία για 2.320 ενήλικες που είχαν βγει από το νοσοκομείο πέντε μήνες πριν και 924 άτομα που είχαν βγει από το νοσοκομείο πριν ένα έτος.

Στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στον πέμπτο και στον 12ο μήνα μετά τη νοσηλεία τους με Covid-19, το ποσοστό όσων ανέφεραν πλήρη ανάρρωση είχε παραμείνει περίπου ίδιο (σχεδόν 30%), όπως και τα συμπτώματα τους όπως δύσπνοια, κόπωση και πόνοι. Περίπου το 10% ένιωθαν σε σημαντικό βαθμό «ομίχλη» στον εγκέφαλο τους μετά από 12 μήνες, μια ένδειξη για έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών τους.

«Μόνο ο ένας στους τρεις συμμετέχοντες ένιωθε πλήρη ανάρρωση μετά από ένα έτος. Δυστυχώς δεν είδαμε βελτιώσεις μετά από ένα χρόνο σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκονταν οι άνθρωποι πέντε μήνες μετά το εξιτήριο τους», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Ρέιτσελ Έβανς του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας. Λόγω ανεπαρκών στοιχείων, οι ερευνητές δεν απέκλεισαν πάντως ότι η πραγματική αναλογία όσων αναρρώνουν πλήρως μέσα σε ένα έτος, κινείται από το 20% έως το 60%.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μελέτη κατέταξε τα άτομα με μακρόχρονα συμπτώματα Covid-19 σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και βρήκε ότι εκείνοι στην ομάδα των ήπιων συμπτωμάτων ανέφεραν κατά μέσο όρο τέσσερα συμπτώματα, ενώ εκείνοι στην κατηγορία των πολύ σοβαρών συμπτωμάτων πάνω από 20.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι γυναίκες, οι παχύσαρκοι ασθενείς, όσοι είχαν κινητικές δυσκολίες και εκείνοι με αυξημένα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους είχαν συνήθως πιο σοβαρά συμπτώματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.