Θα επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα... και βλέπουμε

Η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε στην κυβέρνηση – οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και η επιτροπή «ειδικών» χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα, να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα και οι απαγορεύσεις στον ελληνικό πληθυσμό με πρόφαση την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ώρα που στην Ευρώπη οι χώρες διαπιστώνουν το αδιέξοδο και ανοίγουν η μία μετά την άλλη.

Η εισήγηση έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, δεκτή από το υπουργείο Υγείας όπου εξέδωσε και την κάτωθι ανακοίνωση:

«Σήμερα, Τετάρτη 19/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε ομόφωνα τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα», τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.

Έτσι, τα ισχύοντα μέτρα θα επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί αν στις 31/01/2022 θα αποφασιστεί κάποιου είδους χαλάρωση με επικρατέστερη την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της διάστασης των μέτρων που υπάρχει μεταξύ της Ευρώπης και της Ελλάδας είναι ότι στην Ευρώπη το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπου αυτό ισχύει καθώς πολλές χώρες το έχουν καταργήσει, ισχύει για 9 μήνες, ενώ στην Ελλάδα ισχύει μόνο για 7 μήνες, καθιστώντας τους πολίτες ανεμβολίαστους δύο μήνες νωρίτερα.

Νωρίτερα ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στη Βουλή ότι αίρει τα περιοριστικά μέτρα της Βρετανίας και καταργεί από τις 27 Ιανουαρίου την υποχρεωτική μασκοφορία, την τηλεργασία αλλά και το Covid-Pass, όπου αυτό ήταν υποχρεωτικό.

Στις ίδιες αποφάσεις με τη Βρετανία, κατέληξε και η Σουηδία η οποία χαλαρώνει σταδιακά τα μέτρα με πρώτη κίνηση την διακοπή των Covid Test που ζητούσαν από τους ταξιδιώτες, αλλά και η Φινλανδία, η οποία δήλωσε εχθές δια στόματος της πρωθυπουργού Σάνα Μάρτιν, ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς κατά της Covid-19 από τα μέσα Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα από 15 Φεβρουαρίου.

Tα μέτρα που θα ισχύουν μέχρι τέλος Ιανουαρίου

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.

– Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι.

– Απαγορεύεται η μουσική.

– Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

– Γήπεδα: Πληρότητα στο 10% με ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.

– Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων με PCR 48 ωρών και αυστηρότερο επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο. 1.002 κατηγορίες»