Αναγνώρισε το εγκαίρως για να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά

Αν ήσουν αγχωμένη, ίσως σκέφτεσαι ότι το πιο πιθανό είναι να το ήξερες. Στην πραγματικότητα, πολλοί ανήσυχοι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι για το τι νιώθουν.

Η αναγνώριση και η ονοματοδοσία των συναισθημάτων είναι μια δεξιότητα που πρέπει να μάθουμε—κάτι που δεν είναι όλοι καλοί στο να το κάνουν.

Παρακάτω θα δεις τα σημάδια που μαρτυρούν πως έχεις άγχος:

Σου είναι δύσκολο να ονομάσεις συναισθήματα

Εάν κατά τη διάρκεια της ημέρας σου δεν σκέφτεσαι πολύ αυτό που νιώθεις, δυσκολεύεσαι να εξηγήσεις στους άλλους τι νιώθεις, σπάνια ρωτάς τους άλλους τι νιώθουν και δεν είσαι σίγουροι τι σε κάνει να νιώθεις άσχημα, μπορεί να αντιμετωπίζεις άγχος.

Ο χρόνιος πόνος σου ή άλλα προβλήματα υγείας ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου στρες ή μετάβασης

Αν ανατρέξεις στο πότε άρχισε να πονάει ο λαιμός σου ή το κάτω μέρος της πλάτης σου, μπορεί να διαπιστώσεις ότι η ζωή σου βρισκόταν σε μια σημαντική μεταβατική ή αγχωτική περίοδο. Οι μεταβάσεις και το άγχος είναι πολύ δύσκολα λόγω της έλλειψης ελέγχου σε αυτές τις καταστάσεις, γεγονός που οδηγεί σε άγχος.

Δεν ξέρεις τι χρειάζεσαι

Όταν οι βασικές μας ανάγκες για σύνδεση με τους άλλους και η αυτονομία μας δεν ικανοποιούνται, θα βιώσουμε αρνητικά συναισθήματα. Εάν δεν γνωρίζεις τις ανάγκες σου, μπορεί να μην γνωρίζεις τι νιώθεις όταν οι ανάγκες σου δεν ικανοποιούνται.

Οι στρατηγικές αντιμετώπισης σου δεν είναι υγιείς

Παρόλο που λες στον εαυτό σου ότι είσαι καλά, μπορεί να πίνεις περισσότερο αλκοόλ, να καπνίζεις αρκετά, να παρακολουθείς περισσότερη τηλεόραση και να αντιδράς με θυμό σε μικρά ερεθίσματα ή ακόμη και σε τίποτα απολύτως.

Έχεις ανεξήγητους πόνους

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν αντιμετωπίζεις προκλήσεις στη ζωή σου και έχεις ανεκπλήρωτες ανάγκες, αλλά δεν έχεις σαφώς καθορισμένα συναισθήματα, ο χρόνιος πόνος μπορεί να είναι αυτό που νιώθεις. Το άγχος που νιώθεις στη δουλειά, η δυστυχία που νιώθεις στο σπίτι και οι πιέσεις της ζωής δημιουργούν συναισθήματα που μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται προσοχή. Σκέψου τον σωματικό πόνο ως έναν εναλλακτικό τρόπο ώστε ο εγκέφαλός σου να τραβήξει την προσοχή σου και να σου πει ότι κάτι δεν πάει καλά.