Είναι γνωστό πως η εκτός φυσιολογικών ορίων αρτηριακή πίεση αντιμετωπίζεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχουν όμως και μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας για να βοηθήσετε το σώμα σας να μειώσει σταδιακά την πίεση του αίματος.

Λάβετε υπόψιν ωστόσο, ότι πρέπει πάντα να ενημερώνετε τον γιατρό σας σχετικά με τις αλλαγές στην καθημερινότητά σας, προκειμένου να μην κινδυνεύετε από ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σύντομοι περίπατοι αυξημένης έντασης: Έρευνες έδειξαν ότι οι υπερτασικοί που περπατούν τακτικά με έντονο ρυθμό για 30 λεπτά κάθε φορά, έχουν μειωμένη αρτηριακή πίεση συγκριτικά με εκείνους που δεν περπατούν συχνά. Η σωματική άσκηση βοηθάει την καρδιά να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο και σταδιακά δεν είναι απαραίτητο να «εργάζεται» τόσο πολύ για να αντλεί το αίμα σε όλο το σώμα.

Βαθιές αναπνοές: Η αργή, βαθιά αναπνοή και οι ανάλογες πρακτικές διαλογισμού, όπως οι ασκήσεις γιόγκα και τάι τσι, μειώνουν το επίπεδο της ρενίνης, ενός ενζύμου που αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Προσπαθείτε να παίρνετε μερικές βαθιές αναπνοές σε κατάσταση ηρεμίας και συγκέντρωσης για 5 λεπτά κάθε πρωί και βράδυ.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο: Τα πλούσια σε κάλιο φρούτα και λαχανικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μείωσης της πίεσης του αίματος, σύμφωνα με τους ειδικούς της Σχολής Ιατρικής Feinberg του πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ. Θα το βρείτε σε γλυκοπατάτες, ντομάτες, χυμό πορτοκαλιού, πατάτες, μπανάνες, φασόλια, μπιζέλια, πεπόνι, και αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα και σταφίδες.

Μαύρη σοκολάτα: Η καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο) περιέχει φλαβανόλες που κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία πιο ελαστικά. Έρευνα διαπίστωσε ότι το 18% των ασθενών που κατανάλωναν κάθε μέρα τουλάχιστον 15gr μαύρης σοκολάτας, μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τσάι: Έρευνα του πανεπιστημίου Tufts έδειξε ότι όσοι έπιναν καθημερινά τρεις κούπες τσαγιού από ιβίσκο, μείωσαν την συστολική τους πίεση κατά περίπου 7 μονάδες μετά από περίοδο 6 εβδομάδων. Τα φυτοχημικά στοιχεία στον ιβίσκο είναι πιθανώς υπεύθυνα για τη μεγάλη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.