Η αιτία πίσω από το ξηρό δέρμα

Ο χειμώνας είναι «σκληρός» με τα χέρια μας. Τα απαλά, ευλύγιστα χέρια τον Σεπτέμβριο μπορούν να γίνουν κόκκινα, «σκασμένα» και σκληρά τον Φεβρουάριο. Μια είναι η λύση για τα μην έχεις σκασμένα χέρια που μπορεί και να ματώσουν από την ξηρότητα και πιθανόν είναι να την γνωρίζεις αλλά μην εφαρμόζεις αυτό που ξέρεις όπως πρέπει.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η υγρασία έξω πέφτει. Στους εσωτερικούς χώρους όμως υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη υγρασία σε σχέση με τον εσωτερικό χώρο. Αν πλένεις συχνά τα χέρια σου για να μην κολλήσεις γρίπη ή…κορωνοϊό, απομακρύνεις τα φυσικά έλαια που υπάρχουν πάνω στο δέρμα σου.

Αυτό μπορεί να αφυδατώσει τόσο πολύ τα χέρια σου που αυτά να αρχίσουν να ξεφλουδίζουν, να «σκάνε» ακόμα και να ματώνουν. «Άνθρωποι που έχουν «ρωγμές» στα χέρια έρχονται να με δουν και μου λένε πως δεν καταλαβαίνουν γιατί συμβαίνει αυτό» λέει η δερματολόγος Ellen Marmur η οποία εξηγεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με πολύ ξηρό δέρμα.

Αυτό πρόβλημα ωστόσο μπορεί να επιδιορθωθεί.

Η αιτία πίσω από το ξηρό δέρμα

Η δερματική στοιβάδα είναι ένα μείγμα από πρωτεΐνες, λιπίδια και έλαια. Προστατεύει το δέρμα μας και η δουλειά του εξαρτάται περισσότερο από τα γονίδιά μας.
Αν έχεις «αδύναμο» δερματικό φραγμό, τότε είναι πιθανό να έχεις φαγούρα, φλεγμονή και έκζεμα, όλα ταν συμπτώματα του ευαίσθητου δέρματος. Τα χέρια σου επίσης μπορεί να είναι ακόμα πιο ξηρά το χειμώνα.

Η ενυδάτωση είναι η λύση αλλά πριν…εμφανιστεί το πρόβλημα

Για να θεραπεύσεις τα «σκασμένα», αφυδατωμένα σου χέρια πρέπει να αναπληρώσεις την ενυδάτωση που χρειάζεται το «διψασμένο» σου δέρμα. Η κατανάλωση νερού δεν αρκεί για να γίνει αυτό, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

«Η ενυδατική κρέμα όμως που απλώνεται κατευθείαν στο δέρμα και κρατάει το νερό στο δέρμα προτού εξατμιστεί θα βοηθήσει το δέρμα σου να έχει μια καλύτερη εμφάνιση», σημειώνει η δερματολόγος Amy Wechsler

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καλό θα είναι να ξεκινήσεις την ενυδάτωση προτού δημιουργηθεί το πρόβλημα. Αν βάζεις κρέμα πριν αρχίσουν και σκάνε τα χέρια σου τότε δεν αντιμετωπίσεις τις δυσάρεστες συνέπειες.