
Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State), αναφέρουν πως ένα δημοφιλές αποξηραμένο φρούτο, που διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συνήθως το καταναλώνουμε ως σνακ, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή να καθυστερεί την απώλεια οστικής μάζας μετά την εμμηνόπαυση.
Το φρούτο είναι τα δαμάσκηνα και, εκτός από τη φλεγμονή, καταπολεμά επίσης το οξειδωτικό στρες. Και τα δύο συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας και στην οστεοπόρωση.
«Στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στο οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εξασθένησης των οστών, που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Connie Rogers, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών & Φυσιολογίας στο Penn State.
Και συνέχισε: «Η ενσωμάτωση των αποξηραμένων δαμάσκηνων στη διατροφή μπορεί να προστατεύσει τα οστά, επιβραδύνοντας ή αντιστρέφοντας αυτή τη διαδικασία».
Η οστεοπόρωση είναι πολύ συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, είτε αυτή έχει επέλθει φυσικά είτε για ιατρικούς λόγους. Για την αντιμετώπισή της υπάρχουν πολλά φάρμακα, αλλά οι ερευνητές λένε ο ρόλος της διατροφής επίσης είναι σημαντικός.
Βιοδραστικά συστατικά
«Ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά, όπως το φαινολικό οξύ, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή. Όλα μπορεί να προστατεύουν από την οστεοπόρωση», πρόσθεσε η Dr. Mary Jane De Souza, καθηγήτρια Κινησιολογίας & Φυσιολογίας στο Penn State. «Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μετά την ενηλικίωση τα οστά διατηρούνται γερά με συνεχή αντικατάσταση των παλαιών οστικών κυττάρων με νέα (οστική εναλλαγή). Μετά την ηλικία των 40 ετών, όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης νέων κυττάρων υστερεί από τον ρυθμό γήρανσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.
Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Κ, φαινολικές ενώσεις και φυτικές (διαιτητικές) ίνες. Τα συστατικά αυτά μπορεί να καταπολεμούν τις προαναφερθείσες διεργασίες.
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση διατροφής Advances in Nutrition. Βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση 26 προκλινικών μελετών και δύο κλινικών (σε ανθρώπους). Όλες έδειξαν ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ευνοούν την υγεία των οστών.
Οι κλινικές μελέτες, λ.χ., έδειξαν ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων την ημέρα επί ένα χρόνο:
Οι μελέτες έδειξαν ακόμα ότι η καθημερινή κατανάλωση 50-100 γραμμαρίων επί έξι μήνες προστατεύει από την συνολική απώλεια οστικής μάζας. Τα 100 γραμμάρια αντιστοιχούν σε περίπου 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα.
«Τα ευρήματα όλων των μελετών συνδυαστικά υποδηλώνουν ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να μειώνουν την απώλεια οστικής μάζας», είπε η Dr. Rogers. «Αυτό ίσως επιτυγχάνεται με τις αλλαγές που επιφέρουν στο μικροβίωμα του εντέρου. Οι αλλαγές αυτές ελαττώνουν τη φλεγμονή στο παχύ έντερο και έτσι τα επίπεδα των φλεγμονωδών ουσιών σε όλο τον οργανισμό».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.