Η Επιτροπή Εμβολιασμού έχει εγκρίνει την τρίτη δόση σε παιδιά και εφήβους που ανήκουν στην κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων, τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ αξιολογεί τις περιπτώσεις που θα προβεί στη σύσταση της τέταρτης δόσης, καθώς η γνώση γύρω από τη φυσική ανοσία και τα εμβόλια διαρκώς εμπλουτίζεται.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τα παιδιά και οι έφηβοι 5-17 ετών που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται να κάνουν τρίτη δόση, τονίζοντας ότι, λογικά, σύντομα θα γίνει σύσταση και για τέταρτη δόση εμβολιασμού.

Όπως, εξάλλου, ανέφερε στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τη λοίμωξη μειώνονται από την πάροδο του χρόνου τόσο από τη φυσική νόσο όσο και από τα εμβόλια. Η διαδοχή λοίμωξης και εμβολιασμού, ή ανάποδα δημιουργεί την υβριδική ανοσία, ενώ υπενθύμισε ότι η προστασία κάθε ατόμου οικοδομείται και με τους δύο μηχανισμούς ανοσίας: της χημικής και της κυτταρικής. Είναι αυτά που παρέχουν μακρόχρονη ανοσία και ενισχύονται με τον εμβολιασμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ίδια θέλησε να υπενθυμίσει ότι τα κύτταρα μνήμης προστατεύουν ακόμα και όταν ο κύκλος αντισωμάτων παρουσιάζει πτώση και τόνισε ότι η παρουσία μεταλλάξεων απαιτεί τη συνεργασία και των δυο τύπων της ανοσίας. Η επιτροπή έχει δώσει οδηγίες για κάθε ανοσία, τονίζοντας ότι παίζει ρόλο πότε και αν νόσησε κάποιος, δηλαδή πριν ή μετά τον εμβολιασμό του.