Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως το μεταβολικό σύνδρομο ή σύνδρομο Χ ή πολυμεταβολικό σύνδρομο ή σύνδρομο ινσουλινοαντίστασης, είναι η συνύπαρξη στο ίδιο άτομο πολλών παραγόντων κινδύνου, όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία.

Κάποιος έχει μεταβολικό σύνδρομο, εάν εμφανίζει παθολογικές τιμές σε τρεις ή περισσότερους από τους παράγοντες που θα δείτε παρακάτω.

Οι παράγοντες αυτοί, οδηγούν στην εμφάνιση σημαντικών παραγόντων κινδύνου εμφάνισης αθηρωμάτωσης, δηλαδή σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, αυξημένη πηκτικότητα του αίματος κλπ.

Έτσι το άτομο οδηγείται σε καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως έμφραγμα μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό, που είναι σήμερα οι συχνότερες αιτίες θανάτου, αλλά και εισαγωγής σε νοσοκομεία.

Δείτε τα πέντε βασικά συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου:

Κοιλιακή παχυσαρκία: Μετρήστε την περιφέρεια της μέσης σας με μια μεζούρα, 2 εκατοστά πιο πάνω από τον αφαλό. Επικίνδυνη θεωρείται η μέτρηση όταν είναι πάνω από 90 εκατοστά για τις γυναίκες και πάνω από 102 εκατοστά για τους άνδρες. Αν υπάρχει ιστορικό διαβήτη, υπολογίστε 8 εκατοστά πιο κάτω ως μέγιστο όριο.

Χαμηλή «καλή» χοληστερόλη (HDL): Όταν η καλή χοληστερίνη είναι κάτω από 40 mg/dl για άνδρες και κάτω από 50 mg/dl για γυναίκες ανεξαρτήτως ιστορικού.

Αρτηριακή πίεση: Όταν συχνά η αρτηριακή πίεση είναι πάνω από 130 mm Hg για τη μεγάλη ή συστολική πίεση και πάνω από 85 mm Hg για τη μικρή ή διαστολική πίεση για άνδρες και για γυναίκες, ανεξαρτήτως ιστορικού.

Υψηλά τριγλυκερίδια: Όταν τα τριγλυκερίδια στην εξέταση αίματος είναι πάνω από 150 mg/dl και πάνω, για άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ιστορικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αίματος: Όταν τακτικά είναι πάνω από 100mg/dl το σάκχαρο αίματος νηστείας για άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως ιστορικού.