ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Νέα έρευνα: Αυτό είναι το σημάδι που προδίδει την σχιζοφρένεια

Νέα έρευνα: Αυτό είναι το σημάδι που προδίδει την σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια συνήθως αναπτύσσεται στο τέλος της εφηβείας, ή στις αρχές της ενηλικίωσης, αλλά οι ασθενείς συχνά βιώνουν τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια, όπως η ήπια υποψία, ή οι “φωνές στο κεφάλι” τους πιο νωρίς.

Ορισμένες “παρατυπίες” στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι παρούσες πολύ προτού ένα άτομο αναπτύξει συμπτώματα σχιζοφρένειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

Σε προηγούμενη μελέτη, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η σχιζοφρένεια συνδέεται με σημαντικές αλλαγές στις συνδέσεις μεταξύ του θαλάμου και του μετωπιαίου φλοιού στον εγκέφαλο. Ο θάλαμος είναι ένα σημαντικό σύστημα αναμετάδοσης στον εγκέφαλο και ο μετωπιαίος φλοιός εμπλέκεται στο υψηλότερο επίπεδο σκέψης.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές αυτές είναι ήδη παρούσες πριν από την διάγνωση της σχιζοφρένειας, μιας σοβαρής ψυχικής ασθένειας. Τα ευρήματα προσφέρουν ένα δυνητικό “βιοδείκτη” για την ασθένεια που επηρεάζει το 1% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, είπαν οι ερευνητές.

“Μέχρι αυτή τη μελέτη, δεν ξέραμε αν αυτό το μοτίβο ήταν αποτέλεσμα της νόσου ή ένα δυνητικό υποπροϊόν των φαρμάκων ή κάποιου άλλου παράγοντα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Άλαν Αντίσεβιτς, επίκουρος καθηγητής της ψυχιατρικής.

“Αποδείξαμε ότι αυτές οι ίδιες ανωμαλίες υπάρχουν ήδη σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη ψύχωσης”, εξήγησε.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τους εγκεφάλους 243 ατόμων με πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας και 154 υγιείς ανθρώπους, και στη συνέχεια παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για δύο χρόνια.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί το εάν οι αλλαγές στον εγκέφαλο που προσδιορίζονται στην παρούσα μελέτη είναι εκείνες που προκαλούν την επερχόμενη σχιζοφρένεια, ή όχι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.