ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Το κέντρο «αγώνα» κατά της πανδημίας – Δυνατότητα έως και για 1500 τεστ τη μέρα

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Το κέντρο «αγώνα» κατά της πανδημίας – Δυνατότητα έως και για 1500 τεστ τη μέρα

Στο μέτωπο κατά του κορωνοϊού μπαίνει και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο σε μία εβδομάδα από τώρα θα είναι καθόλα έτοιμο ως το κύριο κέντρο ελέγχου για COVID-19. Διαθέτοντας προηγμένα μηχανήματα μοριακού ελέγχου, οι επιστήμονες του ΕΚΕΑ θα είναι σε θέση να παράξουν γρήγορα αποτελέσματα, διενεργώντας έως και 7.500 μοριακά τεστ την εβδομάδα. Μάλιστα, συγκριτικά με τα ιδιωτικά εργαστήρια, το κόστος των ελέγχων θα είναι εξαιρετικά χαμηλό.

«Γίνονται ήδη όλες οι απαραίτητες εργασίες, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ασφάλεια του εργαστηρίου για τους επιστήμονες που εργάζονται στο Κέντρο. Άμεσα προστίθενται στο δυναμικό μας, 33 νέοι νοσηλευτές, τεχνολόγοι και άλλες ειδικότητες. Ένα από τα τρία μηχανήματα μοριακού ελέγχου, που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για τον έλεγχο του αίματος, θα διατεθεί για τεστ COVID-19. To EKEA, με την 24ωρη λειτουργία, είναι σε θέση να πραγματοποιεί μαζικό έλεγχο δειγμάτων, μέχρι και 1.500 σε μία βάρδια. Εβδομαδιαίως μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και 7.500 ελέγχους», όπως είπε στο Sputnik, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας.

Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος του τεστ, ο κύριος Κατσίβελας έκανε λόγο για «μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων».

Συνεχής η ανάγκη για αίμα
«Μένουμε σπίτι, εκτός αν δίνουμε αίμα» είναι το μήνυμα του ΕΚΕΑ απαρχής της υγειονομικής κρίσης, με τους εργαζόμενους επιστήμονες να υπογραμμίζουν ότι η αιμοδοσία, και εν μέσω πανδημίας, αποτελεί προσφορά ζωτικής σημασίας.

«Έχω ζητήσει από την Πολιτική Προστασία να βγάλουν σχετικό κωδικό μετακίνησης, ωστόσο, η δήλωση και μόνο ότι κάποιος μεταβαίνει για αιμοδοσία αρκεί. Λαμβάνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όσοι ενδιαφέρονται και μπορούν να δώσουν αίμα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη του αίματος είναι ασφαλής διαδικασία και τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας», όπως εξήγησε ο κύριος Κατσίβελας.

Θετικά είναι τα μηνύματα για την κάλυψη των σημερινών αναγκών σε αίμα, επιβάλλεται όμως συνεχής επαγρύπνηση κι ετοιμότητα. «Είμαστε σε εγρήγορση και συνεχίζουμε την προσπάθεια της αιμοληψίας μεριμνώντας και για το μέλλον. Μία ενδεχόμενη επέκταση των κρουσμάτων και της διασποράς του ιού στην κοινωνία θα στερήσει αιμοδότες. Με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια θέληση πρέπει να δημιουργήσουμε όσα αποθέματα αίματος μπορούμε κι ενδέχεται να χρειαστούμε. Η κοινωνία χρειάζεται τους εθελοντές αιμοδότες καθημερινά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ΕΚΕΑ συστήνει στους εθελοντές αιμοδότες να κλείνουν ένα τηλεφωνικό ραντεβού προτού μεταβούν για αιμοδοσία. Για την προστασία της υγείας τους, η αιμοδοσία πραγματοποιείται εκτός των χώρων των νοσοκομείων ή των κέντρων αιμοδοσίας, ενώ τηρούνται σχολαστικά όλοι οι κανόνες αντισηψίας και η ελεγχόμενη ροή των εθελοντών, ώστε να αποφεύγεται τυχόν συνωστισμός. «Συνέχεια προστίθενται και νέοι χώροι, ώστε να διευκολυνθούν οι αιμοληψίες», όπως είπε ο κύριος Κατσίβελας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.