Τι είναι το «πείραμα της Μυκόνου» που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή;

Τι είναι το «πείραμα της Μυκόνου» που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή;

Πολλά επιδημιολογικά, μαθητικά αλλά και κοινωνικά μοντέλα διαχείρισης ή εκτίμηση της έκτασης της πανδημίας, έχουν κάνει την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα.

Τα όσα ακούγονται για το ιατρικό και κοινωνικό πείραμα με την κωδική ονομασία «Mykonos Cοvid-19 Experiment» που «θα μετατρέψει το νησί της Μυκόνου σε μοντέλο αξιολόγησης της μετάδοσης του κορωνοϊού» φέρνουν στο Κοινοβούλιο τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ερώτηση που καταθέτουν προς τους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.

Οι Ν. Συρμαλένιος, Α. Ξανθός και Γ. Ραγκούσης επισημαίνουν ότι το φιλόδοξο αυτό πείραμα περιλαμβάνει δειγματοληψίες και έλεγχο PCR πόρτα – πόρτα σε 3.000 κατοίκους με βάση αλγόριθμο τυχαιοποίησης και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα σε δύο μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι έξι μήνες.

Το κόστος του προγράμματος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ανέρχεται σε 480.000 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες της Μυκόνου.

Το πρόγραμμα συντονίζεται από τέσσερις καθηγητές από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τελικός στόχος είναι να μετατραπεί το νησί σε έναν «καθαρό από τον κορωονοϊό προορισμό, που θα δέχεται τουρίστες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο», όπως διαφημίζουν οι εμπνευστές του.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν εάν αυτό το «πείραμα» είναι σε σε γνώση του υπουργείου Υγείας και εάν δοθεί κάποια σχετική έγκριση και εάν έχει τη συγκατάθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων;

Επίσης εάν είναι σε γνώση της Πολιτικής Προστασίας ένας τέτοιος σχεδιασμός που διεξάγεται σε ένα νησί, που κατά κανόνα αποτελεί περιοχή που απαιτεί αυξημένη προσοχή, όσον αφορά πιθανότητα μετάδοσης του ιού;

«Δεδομένου ότι οι δειγματοληψίες σε ευρύ δείγμα πληθυσμού μέχρι σήμερα αποφασίζονται και συντονίζονται από δημόσιους φορείς, ώστε να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας και να εξασφαλίζεται η ακρίβεια των ελέγχων που διενεργούνται, υπό ποιες συνθήκες θα διενεργηθούν οι έλεγχοι αυτοί από ιδιώτες; Πώς θα υπάρχει εγγύηση για την ασφάλεια των τεστ, αλλά και της δημόσιας υγείας;» ρωτούν επίσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα ζητούν να μάθουν με ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις έχει συμφωνηθεί η συμμετοχή καθηγητών του ΕΚΠΑ στην εκπόνηση και υλοποίηση αυτού του «πειράματος» και εάν με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν έχει δημιουργηθεί συλλογική ανοσία στον πληθυσμό και ο πληθυσμός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αναζωπύρωση της επιδημίας, πώς θα εξασφαλιστεί ότι οι τουριστικές ροές προς το νησί της Μυκόνου, που θα διαφημίζεται ως «καθαρό από κορονοϊό νησί», δεν θα οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της επιδημίας, λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που δέχεται το νησί από όλο τον κόσμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.