Η Σουηδία συνεχίζει να λέει «όχι» στην υποχρεωτική χρήση μάσκας – Μειώθηκαν τα κρούσματα από τον Ιούνιο

Η Σουηδία συνεχίζει να λέει «όχι» στην υποχρεωτική χρήση μάσκας – Μειώθηκαν τα κρούσματα από τον Ιούνιο

Η Σουηδία, συνεχίζει να επιμένει στη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, τραβώντας για ακόμη μία φορά τα «βλέμματα» όλων.

Στη Στοκχόλμη αυτοί που φορούν μάσκα στο σούπερ μάρκετ, τα γραφεία ή τα μέσα μεταφοράς είναι πολύ λίγοι. Οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας εκτιμούν ότι η μάσκα δεν είναι επαρκώς αποτελεσματική και επιμένουν στον σεβασμό της τήρησης των αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Αντίθετα με τα lockdown που επιβλήθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι αρχές της Σουηδίας δεν περιόρισαν τους κατοίκους και διατήρησαν ανοικτά καφέ, μπαρ, εστιατόρια και επιχειρήσεις, ζητώντας από τον καθένα «να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο απολογισμός της στρατηγικής είναι 84.000 κρούσματα και 5.800 νεκροί.

Όμως σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου παρατηρείται άνοδος των νέων κρουσμάτων της covid-19, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο, τα στοιχεία για τη Σουηδία δείχνουν μείωση των κρουσμάτων από τον Ιούνιο.

Εμπιστοσύνη στην επιστήμη;

Με δεδομένη αυτή την τάση, οι υγειονομικές αρχές δεν θεωρούν προς το παρόν ότι υπάρχει λόγος να αλλάξουν στρατηγική. Ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, βασικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Σουηδίας για τη διαχείριση της πανδημίας, εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του μένει να αποδειχθεί. Ο ίδιος τονίζει ότι όποιος φορά μάσκα ενδέχεται να μολυνθεί εφόσον δεν τη χρησιμοποιεί σωστά.

«Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις βαρύνουσες εκθέσεις, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υγείας και το περιοδικό The Lancet, το οποίο επικαλείται ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τις οποίες οι επιστημονικές αποδείξεις είναι αδύναμες», σημειώνει ο Τέγκνελ.

Ο Τέγκνελ προτιμά να υπογραμμίζει τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων της covid-19 μετά τη βελτίωση των συνθηκών στους οίκους ευγηρίας, όπου καταγράφηκε μεγάλος αριθμός των θανάτων στην αρχή της πανδημίας, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εφαρμογή της τηλεργασίας.

«Το να προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε τα μέτρα αυτά με τις μάσκες δεν θα λειτουργήσει», τόνισε.

​«Πολλές χώρες που υιοθέτησαν τις μάσκες παρατηρούν τώρα μεγάλη αναζωπύρωση» του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού, σχολίασε ο Τέγκνελ στα μέσα Αυγούστου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.