Το Ισραήλ δείχνει γιατί θα συνεχιστούν οι απαγορεύσεις: Με εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού ανακοινώνει 2.241 κρούσματα

Το Ισραήλ δείχνει γιατί θα συνεχιστούν οι απαγορεύσεις: Με εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού ανακοινώνει 2.241 κρούσματα

Υπομονή μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, συστήνουν οι «ειδικοί» και οι κυβερνώντες, οι οποίοι μας υπόσχονται πως μετά θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω.

Όμως, όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στο pronews.gr, υπάρχει ήδη μία χώρα που έχει εμβολιάσει περίπου το 70% του πληθυσμού και παρόλα αυτά οι πολίτες δεν έχουν πάρει σε καμία περίπτωση τη ζωή τους πίσω.

Ο λόγος για το Ισραήλ το οποίο αν και έχει εμβολιάσει περίπου το 70% του πληθυσμού του και όμως συνεχίζει να ανακοινώνει πολλά κρούσματα, περισσότερα ακόμη και από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.241 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 820.789.

Επιπλέον ανακοινώθηκαν 21 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 6.029 νεκρούς ως εδώ. Οι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκαν σε 603 (–37 από την προηγουμένη) από το σύνολο των 958 ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με την COVID-19. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε σε 26.784.

Όλα αυτά την ώρα που το ποσοστό του πληθυσμού του Ισραήλ που έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό έχει πλέον φθάσει το το 55,7% — τους 5,18 εκατ. κατοίκους — από την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης, την 20ή Δεκεμβρίου.

Να τονίσουμε εδώ ότι το πραγματικό ποσοστό είναι παραπάνω από 70%, καθώς οι Εβραίοι είναι περίπου 7,5 εκατομμύρια πολίτες, το υπόλοιπο 1,5 εκατ. είναι Άραβες σε περιοχές που είναι γενικά αποκλεισμένες και ελεγχόμενες σε ότι αφορά την διακίνησή του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα η «κανονικότητα» δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που υπήρχε προ κορωνοϊού, καθώς αν και έχουν ανοίξει ορισμένες δραστηριότητες, αυτές λειτουργούν με αυστηρά μέτρα και είναι μόνο για τους εμβολιασμένους.

Τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ είναι ανοιχτά μόνο για τους εμβολιασμένους, οι οποίοι είναι κάτοχοι των «πράσινων διαβατηρίων», παρόμοια με τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού» που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ίδιο ισχύει και για τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, με την Μπειτάρ Ιερουσαλήμ να γίνεται τη Δευτέρα η πρώτη ομάδα που άνοιξε τις κερκίδες σε θεατές που έχουν κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού, παρόλα αυτά στο γήπεδο ήταν μόλις 1.500 θεατές.

Το Ισραήλ έθεσε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα το πρόγραμμα των «πράσινων διαβατηρίων», που επιτρέπει σε ελεγχόμενο αριθμό ατόμων, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19, να εισέρχονται σε γυμναστήρια, πισίνες κι άλλες εγκαταστάσεις.

Αλλά οι πολίτες περίμεναν με ανυπομονησία την επαναλειτουργία των εστιατορίων και των μπαρ, καθώς σηματοδοτεί την αποκατάσταση υπηρεσιών που αγγίζουν την καθημερινότητα πολλών Ισραηλινών. Η εστίαση επιτρέπεται πλέον σε κλειστούς χώρους -έως και 75%- των εστιατορίων με μέγιστο αριθμό 100 θαμώνων και τα τραπέζια σε απόσταση δύο μέτρων.

Οι κάτοχοι των πράσινων διαβατηρίων δεν μπορούν να πιάσουν κουβέντα με άγνωστο διπλανό τους (!), αφού θα πρέπει να διατηρείται μια θέση κενή ανάμεσά τους.

Ένα μεγάλο μέρος των απαγορεύσεων παραμένει ακόμα και για τους εμβολιασμένους, ενώ για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο οι δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν είναι ελάχιστες, με την κυβέρνηση ουσιαστικά να τους πιέζει να κάνουν το εμβόλιο. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας του Ισραήλ, ο οποίος είχε πει πως όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο μπορεί να μην μπορούν να κάνουν κάποιες δουλειές.

Να σημειώσουμε πως στο Ισραήλ είδαμε διάφορους… περίεργους τρόπους να επιστρατεύονται ώστε να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Σε ένα μικρό βίντεο προπαγάνδας που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος και προβλήθηκε τον περασμένο μήνα, ο Νετανιάχου… ενημερώνει τους πολίτες για την ασφάλεια του εμβολίου πριν εμφανιστεί ένας δύσπιστος κλόουν (χλευασμός προς τους πολίτες που αμφισβητούν το εμβόλιο), λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι φοβάται να το κάνει.

«Φοβάμαι. Τι υπάρχει σε αυτά τα εμβόλια;», λέει, με τον Νετανιάχου να του απαντά: «Τσεν, μην είσαι κλόουν. Αυτά τα εμβόλια εγκρίθηκαν από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο, το American FDA. Εκατομμύρια έχουν ήδη εμβολιαστεί και τώρα είναι ασφαλείς».

Στην συνέχεια, ένας άντρας ντυμένος σκύλος επισημαίνει πώς το πειραματικό εμβόλιο mRNA τροποποιεί το ανθρώπινο DNA, κάτι που ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι είναι ψευδές.

Ένας «γιατρός» και ένας «ερευνητής ιντερνέτ» έρχονται στην συνέχεια, εξίσου με χλευαστικό τρόπο για όσους εμπιστεύονται άλλη πληροφόρηση, να ισχυριστούν ότι έχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με το εμβόλιο μετά από «εκτεταμένη έρευνα».

«Εδώ είναι ένας άλλος ήρωας πληκτρολογίου», χλευάζει ο Νετανιάχου. «Σταματήστε τα ψεύτικα νέα. Θέλουμε να πέσει ο ιός, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή».

Ένα «μωρό» στην συνέχεια φαίνεται να ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται το εμβόλιο επειδή είναι νέος, κάτι που ο Νετανιάχου απορρίπτει, γιατί «όλοι θα πρέπει να πάρουν το διαβατήριο εμβολίου».

«Δυστυχώς, ο κορωνοϊός επηρεάζει όλους, αλλά το εμβόλιο είναι ο τρόπος για να προστατέψεις τον εαυτό σου, τους γονείς σου, τη γιαγιά και τον παππού σου – συν του ότι θα λάβεις ένα πράσινο διαβατήριο!», τόνισε, ενώ στο σημείο εμφανίζεται ένας πράσινος δράκος.

https://twitter.com/AviHyman/status/1365009604556521473

Και όλο αυτό μας ενδιαφέρει ως Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί το παράδειγμα του Ισραήλ, δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πριν από λίγες ημέρες ο Κ.Μητσοτάκης και ο Μ.Νετανιάχου είχαν συναντηθεί, όπου και συμφώνησαν για την ύπαρξη ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η χώρα μας έχει «ποντάρει όλα τα χρήματα» στους εμβολιασμούς, οι οποίοι γίνονται μόνο με τα εμβόλια τα οποία λέει η ΕΕ, καθώς σύμφωνα με τον Κ.Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι «μικρή χώρα» για να διαπραγματευτεί μόνη της και περιμένει να χτίσει το λεγόμενο «τοίχος ανοσίας» για να ανοίξει η οικονομία.

Όμως το Ισραήλ μας δείχνει το μέλλον: Μάσκες, αποστάσεις, περιορισμοί στις μετακινήσεις, μερικό ή ολικό lockdown και περιορισμένη εστίαση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2022. Και όσο οι πολίτες δεν αντιδρούν, μπορεί και για το υπόλοιπο της δεκαετίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός και αν αλλάξει η κυβέρνηση και η νέα κυβέρνηση δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών που έχουν αποτινάξει το φάσμα του τρόμου…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.