
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας έκρουσε ο κ. Δερμιτζάκης, σημειώνοντας πως αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις, τα κρούσματα θα εκτοξευθούν αλλά αναγνώρισε ότι τα lockdwon απέτυχαν.
Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης προειδοποίησε η πορεία της COVID-19 είναι επικίνδυνη και δεν αλλάξει κάτι σύντομα, τα κρούσματα θα εκτιναχθούν σε δυσθεώρητα μεγέθη.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, τόνισε πως το lockdown δεν αποδίδει αφού τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και πως αν συνεχίσουμε έτσι, ίσως δούμε μέχρι τον Απρίλη 4.000 και 5.000.
«Το Rt (δείκτης θετικότητας) είναι πάνω από 1, αν δεν αλλάξει κάτι τα κρούσματα θα φτάσουν τις 4.000 και 5.000 αν μείνουμε έτσι όπως είμαστε. Ο ρυθμός μετάδοσης είναι υψηλός. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει για να μειωθούν. Υπάρχουν δύο επιλογές όταν κάτι δεν δουλεύει: ή δίνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από το φάρμακο, ή αλλάζουμε φάρμακο. Οι δύο ακραίες περιπτώσεις είναι να κλείσουμε τον κόσμο και σφραγίζουμε τις πόρτες ή αποσυμπιέζουμε το σύστημα» διεμήνυσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δερμιτζάκης πρότεινε ένα μερικό άνοιγμα της αγοράς ώστε να διοχετευθεί αυτός ο συνωστισμός σε χώρους που θα λειτουργούν με κανόνες και θα ελέγχονται περισσότερο, αλλά και αυτό έχει το ρίσκο του.
Πάντως υπογράμμισε πως κάθε νέο lockdown είναι λιγότερο αποδοτικό από το προηγούμενο ενώ έκανε λόγο για «δαιμονοποίηση» ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως το άνοιγμα των σχολείων.
Τοποθετήθηκε δε, για τον διεθνή πάταγο που έχει ξεσπάσει με το εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας πως για τον ίδιο, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά.
«Η φασαρία δηλαδή, είναι πολιτικής φύσεως και δεν έχει να κάνει με το ίδιο το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο είναι ασφαλές» ανέφερε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Παράλληλα, συμπλήρωσε πως είναι υπερβολικές οι αναστολές της χρήσης των εμβολίων, προτρέποντας τους πολίτες που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για να λάβουν τη δόση για το εμβόλιο, να το κάνουν ανεπιφύλακτα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.