Άνοια: Αυτή είναι η ευεργετική δράση των βιταμινών & των αντιοξειδωτικών

Άνοια: Αυτή είναι η ευεργετική δράση των βιταμινών & των αντιοξειδωτικών

Είναι γνωστό πως όλο και περισσότερες είναι οι επιστημονικές μελέτες που συγκλίνουν στην ευεργετική επίδραση βιταμινών και αντιοξειδωτικών, κατά της άνοιας.

Η άνοια, με κυριότερο εκπρόσωπο τη νόσο Alzheimer, αποτελεί μια χρόνια, προοδευτική, νευροεκφυλιστική διαταραχή, η οποία συνδέεται άμεσα με το γήρας.

Παρά το γεγονός ότι η αιτιολογία της δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, αναγνωρίζεται ότι πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο. Η άνοια επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες στους ασθενείς, με κυριότερες τη στέρηση της αυτονομίας τους και την υπόβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η μεσογειακή δίαιτα, με διατροφή που περιλαμβάνει ελαιόλαδο, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, ψάρι και σε πολύ μικρότερο βαθμό κρέας, θα μπορούσε να συνεισφέρει στην πρόληψη της άνοιας.

Οι Φ. Αντωνιάδου, Θ. Παπαμήτσου, Δ. Καββαδάς, Δ. Καπουκρανίδου, Α. Σιόγκα και Β.Παπαλιάγκας από τα Εργαστήρια Ιστολογίας – Εμβρυολογίας και Φυσιολογίας της Ιατρικής Θεσσαλονίκης, και από το Εργαστήριο Φυσιολογίας, της Σχολής Επιστημών Υγείας, τους Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος δημοσιεύουν στα «Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής» μια ανασκόπηση των δεδομένων που αφορούν τη θωράκιση του οργανισμού έναντι της άνοιας, μέσω της διατροφής.

Η δράση των βιταμινών

Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν οτι οι βιταμίνες Β, C και D έχουν προστατευτική δράση έναντι του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, ενώ μπορούν να ενταχθούν και στη θεραπεία των ασθενών με άνοια, με στόχο, την επιβράδυνση της επιδείνωσης.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενεργούν προστατευτικά έναντι των νευροεκφυλιστικών μηχανισμών.

Το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικό, το οποίο συμβάλλει στην αποκατάσταση των νευρώνων. Υπάρχουν ασφαλή δεδομένα ότι αποτελεί έναν φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της εξασθένησης της μνήμης που προκαλείται από τη νόσο Alzheimer και τη γήρανση.

Η βιταμίνη D θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών και την προαγωγή της υγιούς γήρανσης. Ενδέχεται η λήψη βιταμίνης D να συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης και της νευρογένεσης, όταν λαμβάνεται κατά τα πρώτα στάδια της νόσου Alzheimer.

Τα αντιοξειδωτικά

Μελετήθηκε η δράση της κουρκουμίνης, του Ginkgo biloba και του Bacopa monnieri. Οι διαθέσιμες μελέτες υποστηρίζουν ότι η λήψη αυτών των αντιοξειδωτικών ενδυναμώνει τη μνήμη.

Ειδικότερα, η κουρκουμίνη θεωρείται οτι διαθέτει νευροπροστατευτικές ιδιότητες λόγω των αντιφλεγμονωδών και των αντιοξειδωτικών της δράσεων.

Το Ginkgo biloba (γκίνγκο μπιλόμπα) ανήκει στα αιωνόβια δένδρα και αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές της νοτιοδυτικής και ανατολικής Κίνας. Το εκχύλισμα των φύλλων του χρησιμοποιείται ως πιθανή θεραπεία για την άνοια και τη νόσο Alzheimer. Το Ginkgo biloba επηρεάζει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, ενισχύει τη νευροπλαστικότητα, συμβάλλει στην πρόληψη του εγκεφαλικού οιδήματος και παρέχει νευροπροστασία.

Το Bacopa monnieri (μπακόπα του Μονιέ), αλλιώς γνωστό ως μπράχμι, είναι ένα γένος υδρόβιων φυτών, που αποτελείται από 146 είδη, τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλες τις υποτροπικές περιοχές του πλανήτη και των δύο ημισφαιρίων. Εργαστηριακές αναλύσεις διαπιστώνουν ότι διαπιστώθηκε ότι το βιοδραστικό συστατικό του (bacoside) μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης και της μαθησιακής ικανότητας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.