ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

H. Μόσιαλος: «Να εμβολιαστούν κι αυτοί που έχουν ήδη νοσήσει»

H. Μόσιαλος: «Να εμβολιαστούν κι αυτοί που έχουν ήδη νοσήσει»

Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντάει στο ερώτημα για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό και κατά πόσο είναι απαραίτητος. Τους λόγους που θα πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός κατά του κορονοϊού, μεταξύ αυτών και όσοι έχουν νοσήσει, εξηγεί ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος.

Αρχικά τονίζει ότι δεν μπορεί να καταστεί σαφές το επίπεδο ανοσίας που έχουν όσοι νόσησαν ελαφριά, ούτε πώς θα ανταποκριθούν σε περίπτωση που ξανά νοσήσουν, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για όσους δεν είχαν συμπτώματα. Ή τι γίνεται εάν για παράδειγμα κάποιος νόσησε ασυμπτωματικα πέρσι τον Απρίλιο; Αν δεν είχε κάνει καν τεστ ώστε να το γνωρίζει, και κάνει τώρα τεστ αντισωμάτων και έχει αρνητικό αποτέλεσμα, τελικά τι γνωρίζει για την ανοσία του; διερωτάται.

Όπως τονίζει, ο εμβολιασμός παρέχει δυνατότητα προφύλαξης από σοβαρή νόσο. Συνεχίζει απαντώντας σε κάποιες απορίες που έχουν σχηματιστεί: «Μπορεί κάποιος που έχει κολλήσει τον ιό και έχει ενεργή/τρέχουσα νόσο να εμβολιαστεί; Θα πρέπει να περιμένει και να εμβολιαστεί, υπολογίζοντας – είτε 28 ημέρες από την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός (μετά από τεστ), – είτε 28 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Τι γίνεται εάν κάποιος έχει λάβει θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ή θεραπεία με πλάσμα αίματος από ασθενείς που είχαν νοσήσει; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένει 90 ημέρες μέχρι να εμβολιαστεί».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη στον εμβολιασμό μετά από λοίμωξη από τον κορονοϊο. «Αντιθέτως μας εξασφαλίζει την ηρεμία πως ακόμα και εάν έχουμε νοσήσει ελαφριά, αποκτούμε ικανή ανοσοπροστασία έναντι της επαναλοίμωξης. Γιατί αυτό κάνουμε τα εμβόλια: μας προετοιμάζουν να αντιμετωπίσουμε τον ιό χωρίς σοβαρές επιπλοκές» σημειώνει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.