ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Εθισμός στη ζάχαρη και πως να τον αντιμετωπίσεις

Εθισμός στη ζάχαρη και πως να τον αντιμετωπίσεις

Ο εθισμός στη ζάχαρη είναι σωματικός αλλά και ψυχολογικός. Αν είμαστε εθισμένοι στη ζάχαρη και προσπαθήσουμε να την κόψουμε εντελώς από τη διατροφή μας, θα αντιμετωπίσουμε συμπτώματα στέρησης.

Αρχικά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε για ποιους λόγους πρέπει να περιορίσουμε τη ζάχαρη, τι θα κερδίσουμε και τι αλλαγές θα δούμε στο σώμα μας. Ο εθισμός στη ζάχαρη είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες τους επιστήμονες υγείας στις δυτικές κοινωνίες κυρίως.

Γιατί να κόψουμε τη ζάχαρη;

-Θα μπορέσεις να ελέγξεις καλύτερα το βάρος σου και θα απαλλαγείς από κενές θερμίδες που προσθέτουν τα απλά σάκχαρα στο ημερήσιο διαιτολόγιο.

-Ο εθισμός στη ζάχαρη είναι πιο ισχυρός από τον εθισμό στην κοκαΐνη. Κατά την κατανάλωση ζάχαρης παρατηρείται μεγαλύτερη εγκεφαλική λειτουργία στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου (που είναι υπεύθυνο και για τους εθισμούς).

-Μεγάλη ποσότητα κατανάλωσης ζάχαρης, συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο για αυξημένα τριγλυκερίδια, αυξημένη ινσουλινοαντίσταση και αύξηση αρτηριακής πίεσης.

-Τα αυξημένα σάκχαρα στο αίμα, οδηγούν στην αύξηση της ορμόνης της ινσουλίνης που είναι αναβολική ορμόνη και εντείνει την αποθήκευση λίπους. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που παχαίνουμε.

-Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρη κ.α.) προάγουν τη γήρανση των κυττάρων και του δέρματος.

-Προκαλεί μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης με αποτελέσματα συχνές υπογλυκαιμίες που οδηγούν σε υπερκατανάλωση ζάχαρης.

Εθισμός στη ζάχαρη και απεξάρτηση

Το σώμα αντιδράει σε κάθε απότομη αλλαγή που κάνουμε στις συνήθειές μας, γιατί έτσι μας προστατεύει. Πόσες φορές έχεις κάνει δίαιτα και μετά από απότομη απώλεια βάρους, σταμάτησες να χάνεις κιλά, παρόλο που η δίαιτα ήταν εξαντλητική; Αυτό συνέβη επειδή το σώμα μας, αντιμετώπισε αυτήν την ξαφνική απώλεια, ως κίνδυνο και επιβράδυνε την διαδικασία.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη ζάχαρη;

Βάλε περισσότερα μπαχαρικά στο μενού

Μπαχαρικά όπως κανέλα, κουρκουμάς κ.α σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη επιθυμία για γλυκό.

Δείτε συνταγές που έχουν μπαχαρικά για να τα εντάξετε στο μενού σας. Ο κουρκουμάς πάει πολύ με το κοτόπουλο και η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον καφέ, στο κρασί η ακόμα και στο κοκκινιστό κρέας.

Πρωτεΐνες, ο σύμμαχός σου

Η πέψη των πρωτεϊνών είναι πιο δύσκολη από ότι των υπόλοιπων στοιχείων. Έτσι νιώθουμε περισσότερη ώρα χορτάτοι με αποτέλεσμα να κρατάμε για περισσότερη ώρα σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επίσης ο συνδυασμός πρωτεϊνών με γλυκές τροφές αλλά και υδατάνθρακες μειώνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Όταν πχ τρως ένα φρούτο, το συνδυάζεις με ξηρούς καρπούς – extra Tip: αν είναι μήλο μπορείς να βάλεις & κανέλα, όπως είπαμε παραπάνω.

Φρούτα: Τα γλυκά της φύσης

Τα φρούτα είναι τα γλυκά της φύσης, αλλά με την διαφορά ότι πολλά από αυτά έχουν και αρκετές φυτικές ίνες, που εμποδίζουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Είναι δηλαδή, σύνθετοι υδατάνθρακες. Προσοχή: Οι χυμοί δεν έχουν φυτικές ίνες και συνήθως έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά το στύψιμο, καταστρέφονται οι φυτικές ίνες, αλλά κυρίως επειδή προστίθεται ζάχαρη.

Τα φρούτα που μπορούν να αντικαταστήσουν τα γλυκά και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι: καρπούζι, πεπόνι, σύκα, σταφύλια, μούρα, φράουλες κ.α.

Η ζάχαρη που δε βλέπεις

Τέλος, θα πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων. Δηλαδή, να διαβάζουμε τα συστατικά και να βλέπουμε αν υπάρχει πρόσθετη ζάχαρη. Από τα συσκευασμένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά τουλάχιστον το 60% έχει πρόσθετη ζάχαρη.

Με ποιες ονομασίες θα δείτε τη ζάχαρη: Γαλακτόζη, Φρουκτόζη, Γλυκόζη, Δεξτρόζη, Εκχύλισμα Βύνης, Ινβερτοσάκχαρο, Λακτόζη, Μελάσα, Μαλτοδεξτρίνη, Ισχογλυκόζη, Σιρόπι Γλυκόζης, Σιρόπι Ρυζιού, Χυμός Ζαχαροκάλαμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.