ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Cotard»: Η νευροψυχιατρική διαταραχή που σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι… νεκρός

Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση χρονολογείται από το 1880

«Cotard»: Η νευροψυχιατρική διαταραχή που σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι… νεκρός

Οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νευροψυχιατρική διαταραχή με το όνομα «Cotard», δεν καταλαβαίνουν την ύπαρξή τους, πιστεύοντας πως είναι… νεκροί που μπορούν και περπατάνε ή θεωρούν ότι είναι πνεύματα χωρίς σώμα.

Ως συνέπεια αυτής της νόσου, οι πάσχοντες δεν πραγματοποιούν τις καθημερινές τους ανάγκες αφού θεωρούν πως είναι νεκροί. Μια μεσήλικη γυναίκα που είχε ιστορικό άγχους, ξεκίνησε να λέει πως είναι νεκρή και έπειτα σταμάτησε να τρώει και να παίρνει φάρμακα.

Σε μια άλλη περίπτωση ένας 49χρονος ξεκίνησε να δίνει τα πράγματα του και να μη φροντίζει το σώμα του. Όταν νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο είπε στους γιατρούς ότι το στομάχι του δεν λειτουργούσε, το συκώτι του είχε αποσυντεθεί, ο εγκέφαλός του ήταν παράλυτος και το πρόσωπό του δεν είχε αίμα.

Έμεινε ακίνητος στο κρεβάτι του και ισχυρίστηκε ότι άκουγε φωνές που του έλεγαν ότι ήταν ο διάβολος. Έχουν καταγραφεί πάνω από 100 αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ο «νέος τύπος» κατάθλιψης το 1880

Μάλιστα, η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση χρονολογείται από το 1880, όταν ο Γάλλος νευρολόγος Jules Cotard περιέγραψε έναν νέο τύπο κατάθλιψης που χαρακτηρίζεται από αγχώδη μελαγχολία, ιδέες καταδίκης ή απόρριψης, αναισθησία στον πόνο, αυταπάτες ανυπαρξίας σχετικά με το σώμα του ατόμου και αυταπάτες αθανασίας.

Η 43χρονη ασθενής έλεγε πως δεν είχε εγκέφαλο, νεύρα, στομάχι ή ακόμα και ψυχή. Της είχε δοθεί φάρμακο με αριπιπραζόλη (δίνεται σε άτομα με σχιζοφρένεια) και έδειξε βελτίωση.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το «Cotard» μπορεί να μην είναι μια ξεχωριστή ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα υποκείμενων προβλημάτων όπως η διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, κατάθλιψη ή ιστορικό χρήσης ναρκωτικών ή επιληπτικών κρίσεων.

Σε έρευνα του 2018, τρεις στους τέσσερις ασθενείς που ισχυρίστηκαν ότι πέθαιναν είχαν την εντύπωση ότι ένιωθαν πως τους έτρωγαν από μέσα προς τα έξω. Μια 35χρονη ασθενής νόμιζε ότι ένιωθε σκουλήκια στον εγκέφαλό της.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι ασθενείς με σύνδρομο «Cotard» μπορούν να ξεφύγουν από τη διαστρεβλωμένη πραγματικότητα σε μόλις δύο εβδομάδες φαρμακευτικής θεραπείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα αντιψυχωσικά, τα αντικαταθλιπτικά, η ψυχοθεραπεία, ακόμη και η ηλεκτροσπασμοθεραπεία είναι όλες τυπικές θεραπείες που μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.