Εννιά φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώτε με τη φλούδα

Εννιά φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώτε με τη φλούδα

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση για μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα φρούτα και λαχανικά είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες και σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες και τις ποσότητες νερού που περιέχουν, είναι απαραίτητες τροφές για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, καθώς δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας.

Ερευνές εχουν διαπιστώσει ότι η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην πρόληψη πολλών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και κάποιες μορφές καρκίνου.

Έπειτα όμως τίθεται και το ζήτημα της φλούδας. Να τη φας ή όχι;

Για τη γραμμή μας, τη χοληστερίνη μας, το έντερό μας, το σάκχαρό μας, οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές τόσο για τη σιλουέτα όσο και για την υγεία μας.

Και τις φυτικές ίνες μπορούμε να τις βρούμε στη φλούδα πολλών φρούτων και λαχανικών.

Εσύ, συνηθίζεις να ξεφλουδίζεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου;

Μάθε, λοιπόν, ότι αν πετάς την φλούδα ορισμένων φρούτων και λαχανικών, με αυτόν τον τρόπο πετάς στα σκουπίδια πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους, που θα σου χάριζαν υγεία και ενέργεια.

Η φλούδα αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή βιταμινών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών γι’αυτό άσε κάτω τον αποφλοιωτή και σταμάτα να αφαιρείς τη φλούδα από τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά:

1. Μήλα και βερίκοκα

Η φλούδα ενός μέτριου μήλου περιέχει 4,4 γραμμάρια φυτικών ινών. Χωρίς τη φλούδα, παίρνετε μόλις 2,1 γραμμάρια, δηλαδή μετατρέπετε μία πλούσια πηγή φυτικών ινών, σε φτωχή.

2. Ακτινίδιο

Ακούγεται πολύ περίεργο, αλλά πρέπει να τρως το ακτινίδιο με την φλούδα του. Περιέχει τριπλάσια ποσότητα φυτικών ινών απ’ότι το εσωτερικό του και μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C. Καλό είναι να αφήσεις το ακτινίδιο να ωριμάσει, ώστε να είναι πιο μαλακή η φλούδα.

3. Καρότα
Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του καρότου βρίσκονται πολύ κοντά στην εξωτερική του επιφάνεια και γι’ αυτό ιδανικά θα πρέπει να τρώγονται ακαθάριστα.

3. Ντομάτες

Η ντομάτα όταν ξεφλουδιστεί, χάνει ένα σημαντικό μέρος των ουσιών της. Η φλούδα της είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Α, Ε, κιτρικά και οξαλικά οξέα, β-καροτένιο, φιλικό οξύ, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό.

4. Αγγούρια

Τα ακαθάριστα αγγούρια περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα καθαρισμένα. Πιο συγκεκριμένα, είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α και Κ, αλλά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, όλες οι ίνες του αγγουριού είναι συγκεντρωμένες στη φλούδα, η σάρκα αποτελείται κυρίως από νερό.

5. Πατάτες

Η φλούδα τους περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, σίδηρο και φυλλικό οξύ από τη σάρκα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φλούδα της πατάτας ξεπερνά σε περιεκτικότητα την ποσότητα της βιταμίνης C από την φλούδα του πορτοκαλιού. Επίλεξε πατάτες με έντονο μωβ χρώμα και η φλούδα γίνεται ακόμα πιο σημαντική.

6. Σταφύλια

Στην φλούδα συγκεντρώνεται η ρεσβερατρόλη, η φυτοχημική ουσία που ωφελεί την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

7. Ροδάκινα

Τα ροδάκινα είναι σπουδαία πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, διατροφικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης A. Δεν πρέπει ποτέ να τα ξεφλουδίζεις, αλλά να τα πλένεις πολύ καλά πριν τα φας.

8. Μελιτζάνα

Η φλούδα της μελιτζάνας περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται νασουνίνη. Προστατεύει και ενισχύει την παραγωγή κυττάρων του εγκεφάλου και βελτιώνει τη μνήμη.

9. Μπανάνες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η φλούδα της μπανάνας είναι μια καλή και θρεπτική επιλογή, αλλά δύσκολα μπορεί να την φάει κανείς. Είναι σκληρή και πικρή. Ρίξε μια φλούδα μπανάνας στο μούλτι και πιες την στο smoothie σου. Γνωρίζεις ήδη πως το εσωτερικό της μπανάνας έχει κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Β6. Όμως η φλούδα μπανάνας έχει τις διπλάσιες φυτικές ίνες και κάλιο σε σχέση με το εσωτερικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.