ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Αχλάδι: Τα 9 σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό

Πώς θωρακίζει τον οργανισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους

Αχλάδι: Τα 9 σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό

Τα αχλάδια είναι ένα ιδιαίτερο φρούτο που «κρύβει» πολλά οφέλη για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Μπορεί, μεταξύ άλλων, να υποστηρίξει τις προσπάθειες απώλειας βάρους, αλλά και να θωρακίσει τον οργανισμό από την απειλή ορισμένων χρόνιων παθήσεων.

Αυτά είναι τα εννέα βασικά οφέλη της κατανάλωσης αχλαδιού στην υγεία και είναι σίγουρο ότι αυτό το φρούτο θα βρίσκεται στο επόμενο καλάθι των αγορών σας:

1. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό

Το τραγανό φρούτο που ρυθμίζει το έντερο, ενισχύει την άμυνα και ρίχνει την χοληστερόλη

Ένα μόνο αχλάδι εμπεριέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών C και Κ, καλίου, καθώς και άλλων, πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Η ίδια τροφή παρέχει επίσης μικρές ποσότητες φυλλικού οξέος, προβιταμίνης Α και νιασίνης. Το φυλλικό οξύ και η νιασίνη είναι σημαντικά για την κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας, ενώ η προβιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών.

Τα αχλάδια είναι επίσης πλούσια πηγή σημαντικών μετάλλων, όπως ο χαλκός και το κάλιο. Ο χαλκός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσία, το μεταβολισμό της χοληστερόλης και τη λειτουργία των νεύρων, ενώ το κάλιο βοηθά τις μυϊκές συσπάσεις και τη λειτουργία της καρδιάς.

Επιπλέον, τα φρούτα αυτά αποτελούν εξαιρετική πηγή πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν από τις οξειδωτικές βλάβες. Προτιμήστε να τρώτε ολόκληρο το αχλάδι, καθώς η φλούδα διαθέτει έως και 6 φορές περισσότερες πολυφαινόλες από τη σάρκα.

2. Περιέχει ευεργετικά αντιοξειδωτικά

Τα αχλάδια περιέχουν πολλά αντιοξειδωτκά, στα οποία οφείλονται και οι διάφορες αποχρώσεις των ποικιλιών του φρούτου. Ειδικότερα, το φρούτο περιέχει ανθοκυανίνες, γνωστές για την αντικαρκινική τους δράση, αλλά και τα καρδιαγγειακά οφέλη τους. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε ανθοκυανίνες συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπροσθέτως, τα αχλάδια με πράσινη φλούδα διαθέτουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ενώσεις απαραίτητες για την υγεία των ματιών, ειδικά όσο μεγαλώνετε. Πολλές από αυτές τις φυτικές ενώσεις βρίσκονται επίσης στη φλούδα του φρούτου.

3. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Αν και η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για την ανθρώπινη υγεία, καθώς συνδέεται με ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Τα αχλάδια αποτελούν πλούσια πηγή φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση της φλεγμονής, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών.

Αρκετές μεγάλες ανασκοπήσεις συνδέουν την υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η επίδραση αυτή οφείλεται πιθανώς στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτών των ενώσεων.

Επιπλέον, τα αχλάδια χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο χαλκός και οι βιταμίνες C και Κ, που επίσης καταπολεμούν τη φλεγμονή.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Τα αχλάδια είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε νερό και γεμάτα φυτικές ίνες. Αυτός ο συνδυασμός τα καθιστά μια τροφή φιλική προς την απώλεια βάρους, καθώς οι φυτικές ίνες και το νερό ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού, κρατώντας σας μακριά από υπερκατανάλωση φαγητού.

5. Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία

Τα αχλάδια παρουσιάζονται ικανά να προστατεύσουν την καρδιά σας. Εμπεριέχουν προκυανιδίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τη δυσκαμψία στον καρδιακό ιστό, αλλά και την LDL (κακή) χοληστερόλη, ενισχύοντας παράλληλα την HDL (καλή) χοληστερόλη.

Η φλούδα περιέχει ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται κερκετίνη και θεωρείται ωφέλιμο για την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας τη φλεγμονή και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Η τακτική κατανάλωση αχλαδιών και άλλων φρούτων με λευκή σάρκα έχει, επίσης, συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

6. Προάγει την υγεία του εντέρου

Τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας τη λειτουργία του εντέρου. Ένα αχλάδι μεσαίου μεγέθους περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Τα αχλάδια είναι, επιπλέον, πλούσια σε πηκτίνη, έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της λειτουργίας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

7. Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη

Τα αχλάδια -ιδιαίτερα οι κόκκινες ποικιλίες- συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη. Οι φυτικές ίνες που εμπεριέχονται στα αχλάδια επιβραδύνουν την πέψη, δίνοντας στο σώμα περισσότερο χρόνο για να διασπάσει και να απορροφήσει τους υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

8. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα αχλάδια περιέχουν διάφορες ενώσεις, όπως ανθοκυάνες και χλωρογενικό οξύ, που έχουν συσχετιστεί κατά καιρούς με αντικαρκινική δράση. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των αχλαδιών, μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του πνεύμονα και του στομάχου. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι φρούτα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως τα αχλάδια, μπορούν επίσης να προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

9. Μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους

Τα αχλάδια είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και είναι εύκολο να τα βρείτε στο εμπόριο. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά και ολόκληρα, αποτελώντας ένα εξαιρετικό σνακ. Είναι επίσης εύκολο να τα προσθέσετε σε διάφορες συνταγές, όπως σαλάτες, smoothies και πιάτα με κοτόπουλο ή χοιρινό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως και να επιλέξετε να τα καταναλώσετε, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε τη φλούδα, ώστε να αποκομίσετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.