
Το κοτόπουλο και το ψάρι αποτελούν δύο από τις πιο διαδεδομένες και αγαπημένες πηγές ζωικής πρωτεΐνης – τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα.
Είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, χαμηλές σε λιπαρά και χωρίς υδατάνθρακες. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τις βασικές διαφορές τους και θα δούμε ποια επιλογή υπερέχει από άποψη υγείας.
Κοτόπουλο
Ξεκινώντας με το κοτόπουλο, αναλόγως με το τμήμα (π.χ. στήθος, μπούτι, φτερούγες, κοπανάκι, συκώτι) διαφέρουν και τα μακροθρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα:
Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι το στήθος έχει την περισσότερη πρωτεΐνη, ενώ τα υπόλοιπα έχουν περίπου την ίδια. Η βασική τους διαφορά φαίνεται στο λίπος. Με βάση τη γενική σύσταση πως η προτεινόμενη ποσότητα πρωτεΐνης είναι μοναδική για κάθε άτομο και σύμφωνα με τις τιμές RDA αυτό ισοδυναμεί με 0,8 – 1 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Για παράδειγμα, η μέση ποσότητα πρωτεΐνης για έναν άνδρα 80 κιλών που κάνει καθιστική ζωή είναι από 64 έως 80 γρ. την ημέρα και για μια γυναίκα 60 κιλών με καθιστική ζωή είναι από 48 έως 60 γρ..
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως:
Το κοτόπουλο, όμως, πέρα από εξαιρετική πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, προσδίδει και άλλου είδους ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό. Είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό, διότι είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη και η σεροτονίνη, που βελτιώνουν τη διάθεση, μειώνουν το στρες και προκαλούν μία επιθυμία για ύπνο. Αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας, λόγω της υψηλής πρωτεΐνης, αλλά είναι και άφθονο σε σελήνιο και φώσφορο, προάγοντας έτσι τη λειτουργία του θυρεοειδούς, του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Προστατεύει την όραση μέσω της υψηλής περιεκτικότητας σε ρετινόλη, A και Β-καροτένιο, και λυκοπένιο, και παράλληλα συμβάλλει σε μια υγιή καρδιά, καθώς καταστέλλει και ελέγχει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης που ευθύνεται για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ψάρια
Προχωρώντας στα ψάρια, βλέπουμε και πάλι διαφορές αναλόγως σε ποια κατηγορία κατατάσσονται. Οι κατηγορίες είναι οι εξής:
1. Άπαχα ψάρια
Όσα περιέχουν λίπος μέχρι 2%, όπως ο χάνος, η γλώσσα, ο μπακαλιάρος,
2. Χαμηλών λιπαρών ψάρια
Όσα περιέχουν 2 – 4%, όπως η αθερίνα, η συναγρίδα, η σφυρίδα και η κολοχτύπα
3. Μέτρια λιπαρά ψάρια
Με λίπος 4 – 8%, όπως κάποια είδη σολομού, η τσιπούρα, το μπαρμπούνι και η πέστροφα.
4. Λιπαρά ψάρια
Με ποσοστό λίπους > 8%, όπως η σαρδέλα, κάποια είδη σολομού, το σκουμπρί, η ρέγκα κλπ.
Ως προς το θερμιδικό τους περιεχόμενο, έχουμε τα άπαχα ψάρια που λόγω του χαμηλού τους λίπους, κυμαίνονται περίπου στις 170 – 200 θερμίδες ανά μερίδα των 150 γρ., ενώ ένα πιο λιπαρό ψάρι στις 300 θερμίδες ανά 150 γρ. Μια μερίδα ψητού ψαριού αποδίδει σχεδόν 220 θερμίδες και στην ανάλυση αυτού προκύπτουν 0 γρ. υδατανθράκων, 40,9 γρ. πρωτεϊνών και 5,4 γρ. λιπαρών.
Οι ευεργετικές ιδιότητες είναι πολλές και είναι σημαντικό να αναφέρουμε κάποιες από αυτές:
Κάνει να τρώμε την πέτσα των ψαριών;
Η πέτσα του ψαριού είναι απόλυτα ασφαλής προς κατανάλωση. Προσφέρει πολλά οφέλη, γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά και περιέχει και κολλαγόνο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της νεότητας του δέρματος. Αντιθέτως, η πέτσα από το κοτόπουλο συχνά έχει ενοχοποιηθεί λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε λιπαρά, τόσο κορεσμένα όσο και ακόρεστα. Πιο συγκεκριμένα, 30 γραμμάρια πέτσας κοτόπουλου περιέχουν 8 γραμμάρια ακόρεστου (καλού) λίπους και 3 γραμμάρια κορεσμένου (κακού) λίπους.
Έτσι, συμπεραίνουμε πως η συχνή κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει την αύξηση βάρους, αλλά και το συνολικό προφίλ των ατόμων με προβλήματα υγείας. Θεωρητικά, τα ακόρεστα λιπαρά που περιέχει είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά είναι Ω-6 λιπαρά που αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής στο σώμα και συνήθως το κοτόπουλο καταναλώνεται με την πέτσα στην τηγανητή του μορφή. Ένας επιπλέον λόγος που συστήνεται η κατανάλωση της πέτσας του κοτόπουλου να είναι σπάνια.
Στο ερώτημα «τι να επιλέξω τελικά», τι απαντάμε;
Είναι δύσκολο να δοθεί μια απόλυτη απάντηση. Τόσο το κοτόπουλο όσο και το ψάρι έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Και τα δύο αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, που προκαλούν κορεσμό στον καταναλωτή. Τα ψάρια είναι θερμιδικά πυκνότερα από το κοτόπουλο, όμως αυτό συμβαίνει λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας τους σε καλά λιπαρά, τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η προετοιμασία του κοτόπουλου είναι σαφώς ευκολότερη από το ψάρι, ενώ και η τιμή του σημαντικά χαμηλότερη.
Επομένως, είναι σημαντικό να βάζει κανείς σε μια ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε τροφίμου και να επιλέγει αυτό, το οποίο του είναι απαραίτητο σύμφωνα με τις ανάγκες του και τις θρεπτικές απαιτήσεις του οργανισμού του. Τέλος, συστήνεται βάση της μεσογειακής δίαιτας να καταναλώνουμε ψάρι 2 έως 3 φορές την εβδομάδα και κοτόπουλο 1 έως 2 φορές την εβδομάδα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.