Εμπαίζουν τους πολίτες: Μετά από 31.377 θανάτους και 2,5 χρόνια μέτρων λένε… ότι δεν πεθάναμε «από Covid» – Έτσι θα τους μετρούν πλέον

Δείτε πώς θα μετρούν πλέον τους θανάτους από κορωνοϊού

Εμπαίζουν τους πολίτες: Μετά από 31.377 θανάτους και 2,5 χρόνια μέτρων λένε… ότι δεν πεθάναμε «από Covid» – Έτσι θα τους μετρούν πλέον

Απίστευτα πράγματα υιοθετεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να μην παραδεχθεί την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς πλέον αποφάσισε να αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο θα καταγράφονται οι θάνατοι! 

Συγκεκριμένα, επαναπροσδιορίζεται το πρωτόκολλο καταγραφής covid θανάτων, με τη νέα εικόνα να αποτυπώνεται στις σχετικές επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε περίπου δύο εβδομάδες.

Με τον τρόπο αυτόν οι ειδικοί του Οργανισμού θέτουν τέλος στη μεγάλη συζήτηση που γίνεται με αφορμή τους θανάτους «από» ή «με» κορωνοϊό, ακολουθώντας ευρωπαϊκά πρότυπα με αυστηρότερα ιατρικά κριτήρια.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα καταγραφής θανάτων στη χώρα μας οι ημερήσιοι θάνατοι τον Αύγουστο εκτιμάται ότι είναι περίπου 60, αλλά βαίνουν μειούμενοι. Κατά τον Ιούλιο είχαν αναφερθεί συνολικά 1.145 θάνατοι, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον του Ιουνίου.

Ποιος πιστεύετε ότι ήταν ο ρόλος του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στις υποκλοπές των κινητών τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων;

  • Δεν γνώριζε (4%, 1.250 Votes)
  • Αυτός είχε δώσει την εντολή (81%, 24.454 Votes)
  • Πιθανόν να γνώριζε (10%, 3.010 Votes)
  • Μάλλον αγνοούσε τα πάντα (3%, 1.011 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (1%, 402 Votes)

Σύνολο ψήφων: 30.127

Loading ... Loading ...

Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό θανάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες υπενθύμισε ότι οι αρμόδιες αρχές της χώρας ακολουθούν το μοντέλο καταγραφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Βάσει αυτού, όταν κάποιος έχει νοσήσει από covid, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορωνοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από covid» εξήγησε χθες ο υπουργός.

Αυτό το μοντέλο καταγραφής ακολουθείται από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί 31.377 θάνατοι, κάτι που σημαίνει ότι πλέον η Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε χώρα σε νεκρούς.

Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να αλλάξει πρότυπο, υιοθετώντας αυτό που έλεγαν πολλοί επιστήμονες, τους οποίους χαρακτήριζε μέχρι προσφάτως ως… «ψεκασμένους», ότι δηλαδή υπάρχουν θάνατοι «από και με» κορωνοϊό. 

Τα 3 νέα βασικά κριτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες οι «ειδικοί» θα επαναπροσδιορίσουν το «βαρύ» πρωτόκολλο υιοθετώντας νέα κριτήρια με βάση τα οποία θα προσδιορίζεται από τους κλινικούς γιατρούς στα νοσοκομεία η αιτία θανάτου λόγω covid.

Ειδικότερα, για να θεωρηθεί κάποιος ότι κατέληξε λόγω του κορωνοϊού θα πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα σε τεστ κορωνοϊού, να έχει εμφανίσει πνευμονία λόγω της λοίμωξης covid και να έχει λάβει θεραπεία για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με τους «ειδικούς», μέσα από αυτά τα κριτήρια θα ξεδιαλύνεται σε ποια περιστατικά νοσηλευόμενων η αιτία θανάτου είναι η λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού. Θα καταγράφεται πόσοι είναι οι θάνατοι από covid και πόσοι έχουν άλλη αιτία, αλλά αφορούν άτομα που είχαν διαγνωστεί θετικά στον κορωνοϊό.

Στους 300 οι θάνατοι από covid τον Ιούλιο

Στις κλινικές covid των νοσοκομείων οι γιατροί έχουν παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες ότι οι περισσότεροι ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 80 χρόνων και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα – σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, άνοια και άλλα. Αυτοί καταλήγουν από το νόσημα που πάσχουν και όχι από τον κορωνοϊό. Θεωρείται μάλιστα πως το συστηματικό testing στους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία αποκαλύπτει τυχαία το εύρος των θετικών στον κορωνοϊό ασθενών καθώς αυτοί χρειάζεται να εισαχθούν στο νοσοκομείο για το βασικό τους νόσημα.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με τους θανάτους που καταγράφονται είναι ότι έως και το 70% αφορούν ασθενείς που κατέληξαν με covid και όχι από covid. Ποσοστό 30% των θανάτων θεωρούν ότι οφείλονται στη λοίμωξη λόγω κορωνοϊού και τις επιπλοκές της που σχετίζονται με την αναπνευστική νόσο και τη διασωλήνωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με βάση τα νέα κριτήρια αυτό σημαίνει ότι από τους 1.145 νεκρούς που περιλαμβάνονται στις επιδημιολογικές εκθέσεις του περασμένου Ιουλίου, οι 802 θα αναφέρονταν ως νεκροί με λοίμωξη covid και οι 343 νεκροί από covid.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.