ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Έρευνα: Οι γυναίκες που καταναλώνουν πάνω από ένα ποτό ημερησίως κινδυνεύουν να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο

Είναι ένας τύπος καρδιακής νόσου όπου οι αρτηρίες της καρδιάς δεν μπορούν να μεταφέρουν αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στην καρδιά

Έρευνα: Οι γυναίκες που καταναλώνουν πάνω από ένα ποτό ημερησίως κινδυνεύουν να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο

Μια νέα έρευνα του Kaiser Permanente Northern California, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας που πίνουν περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο σε σχέση με τις γυναίκες που πίνουν λιγότερο.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη και ανέφεραν ότι κατανάλωναν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, είχαν 33 έως 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο.

Αν και αυτό μπορεί να σοκάρει ορισμένους, οι επαγγελματίες της ιατρικής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ εδώ και χρόνια. Το ανησυχητικό δεν είναι μόνο ο ίδιος ο κίνδυνος, αλλά η αυξητική τάση της κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των γυναικών.

Η νόσος της καρδιάς μας

Η καρδιοπάθεια είναι μια γενική φράση που χρησιμοποιείται για μια ποικιλία καταστάσεων που επηρεάζουν τη δομή της καρδιάς και τον τρόπο λειτουργίας της.

Η στεφανιαία νόσος όμως συγκεκριμένα, είναι ένας τύπος καρδιακής νόσου όπου οι αρτηρίες της καρδιάς δεν μπορούν να μεταφέρουν αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στην καρδιά.

Μερικές φορές ονομάζεται επίσης στεφανιαία νόσος ή ισχαιμική καρδιακή νόσος, ενώ περίπου 20,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ πάσχουν από αυτή, γεγονός που την καθιστά τον πιο κοινό τύπο καρδιακής νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η νόσος επηρεάζει τις μεγαλύτερες στεφανιαίες αρτηρίες στην επιφάνεια της καρδιάς και είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Προκαλείται συχνά από τη χοληστερόλη, ενώ για τους περισσότερους μπορεί να προληφθεί με έναν υγιεινό για την καρδιά τρόπο ζωής και φάρμακα. Ωστόσο, τι είναι αυτό που συνδέει τι νόσο με το αλκοόλ και γιατί επηρεάζει περισσότερο το ένα από τα δυο φύλα.

Αν και ιστορικά, η κατανάλωση αλκοόλ ήταν πάντοτε υψηλότερη μεταξύ των ανδρών, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια σταθερή αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των γυναικών.

Μια μελέτη μάλιστα που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο JAMA Network Open, έδειξε ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ μεταξύ των γυναικών αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι μεταξύ των ανδρών, ιδίως για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι βιολογικοί παράγοντες που καθιστούν τις γυναίκες πιο ευάλωτες στις δυσμενείς επιπτώσεις του αλκοόλ.

Οι γυναίκες λοιπόν φαίνεται ότι τείνουν να καταγράφουν υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους, ταχύτερα από ό,τι οι άνδρες, ακόμα και όταν καταναλώνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ.

Η διαφορά αυτή οφείλεται σε διαφορές στη σύνθεση του σώματος, στο μεταβολισμό και στη δραστηριότητα των ενζύμων. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ηπατική βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ και άλλες επιπλοκές στην υγεία σε χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης.

Πόσο επικίνδυνο είναι το αλκοόλ για μια γυναίκα;

Το αλκοόλ μπορεί να έχει βαθύτερο αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών. Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου στις γυναίκες.

Αυτή η αυξημένη ευπάθεια μπορεί να αποδοθεί σε ορμονικές διαφορές, ιδίως στα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία διαδραματίζουν προστατευτικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ εγκυμονεί μοναδικούς κινδύνους για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας και να συμβάλει σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως οι εμβρυϊκές διαταραχές του φάσματος του αλκοόλ.

Επίσης, οι γυναίκες που πίνουν πολύ αλκοόλ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου.

Πέρα όμως από τη σωματική υγεία, η κατάχρηση αλκοόλ μεταξύ των γυναικών μπορεί να έχει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ και οι συναφείς διαταραχές συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ενδοοικογενειακής βίας και προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των γυναικών.

Το στίγμα που περιβάλλει τη χρήση αλκοόλ από τις γυναίκες, οδηγεί επίσης συχνά σε απροθυμία αναζήτησης βοήθειας, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα.

Καταστροφικές συνέπειες για όλους

Στον πυρήνα του, το αλκοόλ λειτουργεί ως καταλύτης για μια σειρά από επιπλοκές στην υγεία, ανεξαρτήτως φύλου, από τις σωματικές παθήσεις έως τις προκλήσεις για την ψυχική υγεία. Ακόμα και αν οι γυναίκες και οι άνδρες είναι διαφορετικά κατασκευασμένοι, η κατανάλωση αλκοόλ δεν παύει να τους επηρεάζει καταστροφικά.

Ωστόσο, ακόμα και αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ξεχωριστές ευπάθειες που ενισχύονται από βιολογικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες, υπάρχει λύση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν λοιπόν κάποιος ή κάποια σταματήσει απλά να πίνει, τότε μεγάλο μέρος των κινδύνων θα μπορούσε να αντιστραφεί, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, εξηγώντας μάλιστα ότι ο βαθμός βελτίωσης θα εξαρτηθεί από την ηλικία του ατόμου και τον αριθμό των ετών κατανάλωσης αλκοόλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.