ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Ευλογιά των πιθήκων: Ξεκίνησε νέα τρομοκρατία για τα εμβόλια – «Όχι» από τους “ειδικούς” «Ναι» από τον ECDC

Ο ECDC από σήμερα θα «προτείνει» τον εμβολιασμό για τη νόσο

Ευλογιά των πιθήκων: Ξεκίνησε νέα τρομοκρατία για τα εμβόλια – «Όχι» από τους “ειδικούς” «Ναι» από τον ECDC

Παγκόσμιο συναγερμό και ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, με το Βέλγιο μάλιστα να γίνεται η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι όσοι νοσούν θα μπαίνουν σε καραντίνα 21 ημερών! Χειρότερα από τον κορωνοϊό δηλαδή. Σήμερα (23.05.2022) το ECDC αναμένεται να προτείνει προληπτικό εμβολιασμό.

Η ευλογιά των πιθήκων, μπορεί στον Ρουμάνο τουρίστα στην Ελλάδα να αποδείχθηκε… ανεμοβλογιά, αλλά παγκοσμίως (εκτός Αφρικής) έχουν ταυτοποιηθεί 92 κρούσματα και υπάρχουν άλλα 28 ύποπτα. Μέσα σε έναν μήνα έχει εντοπιστεί σε 12 χώρες. Και εξαιτίας της έντονης παρουσίας του σε ευρωπαϊκό έδαφος, το ECDC αναμένεται μέσα στην ημέρα να προτείνει προληπτικό εμβολιασμό.

Αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού στην Ελλάδα, Μαρία Θεοδωρίδου, διαφωνεί με την πιθανότητα οριζόντιας προληπτικής χορήγησης στον πληθυσμό του εμβολίου της -εκριζωμένης από το 1980- νόσου της ευλογιάς. Πρόκειται για το μόνο εμβόλιο που φαίνεται να έχει προστατευτικά αποτελέσματα απέναντι στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Την ίδια στιγμή, το ευρωπαϊκό CDC ετοιμάζεται να συστήσει το εμβόλιο αυτό για την προληπτική ανοσοποίηση επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Το θέμα της προστασίας του πληθυσμού από την πιθανότητα διασποράς του ιού, απασχολεί παράλληλα και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

ECDC προς κράτη της ΕΕ: «Ετοιμάστε στρατηγική εμβολίων για την Ευλογιά των πιθήκων»

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, εγκεκριμένο εμβόλιο με αποκλειστική στόχευση την ανοσοποίηση του πληθυσμού από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Έτσι, όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της ευλογιάς (είναι όσοι σήμερα έχουν ηλικία άνω των 40 ετών), έχουν αυξημένη προστασία και έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σε προληπτική χορήγηση του εμβολίου κατά της ευλογίας προχωρά, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη.

Ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς, ωστόσο, με ζωντανό τροποποιημένο ιό δαμαλίτιδας (γι’ αυτό και ονομάζεται δαμαλισμός) σε κάποιες περιπτώσεις έχει βαριές παρενέργειες.

Γι’ αυτό και η πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής για τη χάραξη της πολιτικής των εμβολίων στην Ελλάδα, ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, εμφανίζεται εντελώς αντίθετη με την οριζόντια χορήγηση του εμβολίου κατά της ευλογιάς στον πληθυσμό.

«Η ευλογιά έχει εκριζωθεί και όταν εκριζώθηκε ο ιός, σταμάτησε και ο εμβολιασμός. Ένας εμβολιασμός, μάλιστα, ο οποίος είχε και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Εντάξει, υφίστατο ο εμβολιασμός όσο απειλούσε η νόσος, τώρα γιατί να εμβολιαστούμε; Ούτε κατά διάνοια», είπε.

Τώρα αυτό κατά πόσο θα ισχύσει δεν είμαστε και πολύ σίγουροι…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.