Αναιμία: Έξι φρούτα που ενισχύουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης

Αναιμία: Έξι φρούτα που ενισχύουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης

Ως αναιμία ορίζουμε τη μειωμένη κάτω των φυσιολογικών επιπέδων πυκνότητα της αιμοσφαιρίνης του αίματος. Όπως γνωρίζουμε, η αιμοσφαιρίνη περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του οξυγόνου στους διάφορους ιστούς του σώματος.

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων η οποία περιέχει σίδηρο.

Ο σίδηρος, ως μέρος της αιμοσφαιρίνης, συμβάλλει στην πρόσδεση του οξυγόνου στο μόριο της αιμοσφαιρίνης. Στη συνέχεια, η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα (παράγεται ως άχρηστο προϊόν της αναπνοής) στους πνεύμονες για να αποβληθεί με την εκπνοή.

Όταν η αιμοσφαιρίνη είναι μειωμένη, το σώμα δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συνολική υγεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη διατροφή, μόνο όμως αν διαγνωστεί εγκαίρως.

Η αναιμία προκαλείται από έλλειψη σιδήρου, η απορρόφηση του οποίου ενισχύεται από το ασκορβικό οξύ, τη γνωστή σε όλους βιταμίνη C.

Η προσθήκη φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C στη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της πρόσληψης σιδήρου και τελικά στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης.

Ρόδι: Είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα για το αίμα, καθώς είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες Α, C και Ε. Το ασκορβικό οξύ του ροδιού αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και κατά συνέπεια την αιμοσφαιρίνη.

Μπανάνα: Είναι πλούσια σε σίδηρο και διεγείρει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Περιέχει επίσης φολικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μήλο: Είναι καλή πηγή σιδήρου και πολλών ακόμη θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Τρώτε τουλάχιστον ένα μήλο με τη φλούδα του καθημερινά.

Δαμάσκηνα: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σίδηρο, ο οποίος αποτελεί «κλειδί» για την αύξηση της αιμοσφαιρίνης, αλλά και μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη διαχείριση της μεταφοράς οξυγόνου στο σώμα.

Πορτοκάλι: Ο σίδηρος δεν μπορεί να απορροφηθεί πλήρως από το σώμα χωρίς τη βοήθεια της βιταμίνης C. Τα πορτοκάλια είναι πλούσια στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Τρώτε τουλάχιστον ένα καθημερινά για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ροδάκινο: Είναι καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, η οποία εκτός από την απορρόφηση σιδήρου εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των προβληματικών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ροδάκινα συμβάλλουν επίσης στην απώλεια βάρους και ωφελούν την επιδερμίδα και την υγεία των ματιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.