ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Ιός του κοινού κρυολογήματος «εξόντωσε» καρκίνο στην ουροδόχο κύστη

Ιός του κοινού κρυολογήματος «εξόντωσε» καρκίνο στην ουροδόχο κύστη

Στέλεχος του ιού του κοινού κρυολογήματος θα μπορούσε να μολύνει και να θανατώσει κύτταρα καρκίνου της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με μια νέα, μικρή μελέτη.

Όλα τα σημάδια της νόσου εξαφανίστηκαν σε έναν ασθενή και σε άλλους 14 υπήρξαν ενδείξεις ότι τα καρκινικά κύτταρα είχαν πεθάνει.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Surrey δήλωσαν ότι ο ιός του κοινού κρυολογήματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας επαναστατικής θεραπείας για τον συγκεκριμένο καρκίνο και να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισής του.

Ο μη επεμβατικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο 10ος πιο κοινός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περίπου 10.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Οι τρέχουσες θεραπείες για αυτόν τον τύπο καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι επεμβατικές ή μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές, τοξικές παρενέργειες.

Και η συνεχής, δαπανηρή παρακολούθηση είναι απαραίτητη, για να ελέγχει ο ασθενής ότι ο καρκίνος δεν έχει επιστρέψει μετά τη θεραπεία.

Νέα εποχή για τον καρκίνο ουροδόχου κύστης

Στο πλαίσιο της μελέτης 15 ασθενείς με τη νόσο έλαβαν τον θανάσιμο ιό coxsackie (CVA21) μέσω ενός καθετήρα μία εβδομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όγκων τους.

Όταν αναλύθηκαν δείγματα ιστών μετά από το χειρουργείο, υπήρξαν ενδείξεις ότι ο ιός είχε στοχεύσει και σκοτώσει καρκινικά κύτταρα στην ουροδόχο κύστη.

Από τη στιγμή που αυτά τα κύτταρα πέθαναν, ο ιός αναπαράχθηκε και μόλυνε κι άλλα καρκινικά κύτταρα – αλλά όλα τα άλλα υγιή κύτταρα παρέμειναν άθικτα.

Αυτό που κάνει ο ιός είναι εξαιρετικό, τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Hardev Pandha, από το Πανεπιστήμιο του Surrey.

«Ο ιός εισέρχεται μέσα στα καρκινικά κύτταρα και τα σκοτώνει, ενεργοποιώντας μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού κι αυτό δίνει σήμα σε άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να έρθουν στο πάρτι», είπε χαρακτηριστικά.

Από το κρύο στο ζεστό

Συν΄ήθως οι όγκοι στην ουροδόχο κύστη είναι «κρύοι», επειδή δεν έχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.

Αλλά η δράση του ιού τους μετατρέπει σε «ζεστούς», προκαλώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Ο καθηγητής Pandha είπε ότι ο ίδιος ιός δοκιμάστηκε, επίσης, στον καρκίνο του δέρματος, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που μελετήθηκε σε κλινική δοκιμή για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

«Η μείωση στο φορτίο του όγκου και οι αυξημένοι κυτταρικοί θάνατοι παρατηρήθηκαν σε όλους τους ασθενείς και απομάκρυναν κάθε ίχνος της νόσου σε έναν ασθενή, μετά από μόλις μία εβδομάδα θεραπείας, δείχνοντας την πιθανή αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Να σημειωθεί ότι δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες σε κανέναν ασθενή».

Το σχέδιο είναι τώρα να χρησιμοποιηθεί ο ιός του κοινού κρυολογήματος σε συνδυασμό με μια στοχευμένη ανοσοθεραπεία, που ονομάζεται αναστολέας σημείων ελέγχου, σε μια μελλοντική μελέτη με περισσότερους ασθενείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.