ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η κατάθλιψη συνδέεται με τη γυναικεία υπογονιμότητα;

«Η τρέχουσα χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων δεν φάνηκε να βλάπτει την πιθανότητα σύλληψης»

Η κατάθλιψη συνδέεται με τη γυναικεία υπογονιμότητα;

Οι ερευνητές του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης έχουν μειωμένες πιθανότητες να μείνουν έγκυες ενώ η χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων δεν φαίνεται να βλάπτει τη γονιμότητα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynecology, διαπίστωσε 38% μειωμένες πιθανότητες σύλληψης σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο μεταξύ των γυναικών που ανέφεραν σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με όσες είχαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια, ανεξάρτητα από το αν οι γυναίκες έπαιρναν ψυχοτρόπα φάρμακα.

Κατάθλιψη και σύλληψη

Παρά τις συσχετίσεις σε προηγούμενες μελέτες μεταξύ της υπογονιμότητας και της χρήσης αντικαταθλιπτικών, αντιψυχωσικών ή σταθεροποιητών διάθεσης σε ήδη υπογόνιμες γυναίκες, «η τρέχουσα χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων δεν φάνηκε να βλάπτει την πιθανότητα σύλληψης», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Yael Nillni, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, ανεξάρτητα από την τρέχουσα θεραπεία με ψυχοφάρμακα, μπορεί να καθυστερήσουν τη σύλληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κατάθλιψη έχει συσχετιστεί με κακή ρύθμιση του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την ικανότητα σύλληψης.

Τα δεδομένα για τη μελέτη προήλθαν από περισσότερες από 2.100 γυναίκες ηλικίας 21-45 ετών, οι οποίες σχεδίαζαν να μείνουν έγκυες και συμμετείχαν σε μια μελέτη γνωστή ως PRESTO (Pregnancy Study Online) που ερευνά τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα. Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να αναφέρουν τα καταθλιπτικά τους συμπτώματα και τη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων, μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων. Συνολικά, το 22% ανέφερε κλινική διάγνωση κατάθλιψης στο ιατρικό τους ιστορικό, ενώ το 17,2% ήταν πρώην χρήστες ψυχοτρόπων φαρμάκων και το 10,3% ήταν τρέχοντες χρήστες ψυχοφαρμάκων.

Κατάθλιψη, φαρμακευτική αγωγή και γονιμότητα

Μεταξύ των ευρημάτων της μελέτης ήταν επίσης ότι η τρέχουσα χρήση βενζοδιαζεπινών – ηρεμιστικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους και άλλων διαταραχών – συσχετίστηκε με μείωση της γονιμότητας. Παράλληλα, οι γυναίκες που είχαν ακολουθήσει αγωγή λαμβάνοντας μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών γνωστών ως SSRIs (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) είχαν βελτιωμένες πιθανότητες σύλληψης, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι πρώην χρήστες SSRI μπορεί να είχαν κάποια μακροπρόθεσμα ψυχολογικά ή νευροβιολογικά οφέλη από προηγούμενη θεραπεία που επηρέασαν τη γονιμότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπολογίζεται ότι το 10% έως 15% των ζευγαριών μόνο στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών άγχους και κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους από ό,τι σε άλλες περιόδους της ζωής τους, σύμφωνα με παλιότερη έρευνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.