ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Jackfruit: Τα οφέλη του για την υγεία – Ποιοι δεν πρέπει να το καταναλώνουν

Οι σπόροι του όταν μαγειρευτούν καταλλήλως αποκτούν τη γεύση του ψητού, χοιρινού κρέατος

Jackfruit: Τα οφέλη του για την υγεία – Ποιοι δεν πρέπει να το καταναλώνουν

Το jackfruit ή αλλιώς ο αρτόκαρπος ο ετερόφυλλος, που γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής στη Δύση, είναι ένα τεράστιο φρούτο, οι σπόροι του οποίου όταν μαγειρευτούν καταλλήλως αποκτούν τη γεύση του ψητού, χοιρινού κρέατος!

Αυτό το φρούτο είναι πράσινο απ’ έξω και κίτρινο σαν πιπεριά από μέσα. Η γεύση του κυμαίνεται από γλυκιά έως αλμυρή, αναλόγως με την ωρίμανσή του. 

Αιτία γι’ αυτό δεν είναι ούτε η εμφάνιση ούτε η προαναφερθείσα γεύση του καρπού του.

Έτσι, πολλοί τους χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο του κρέατος για να δημιουργούν λαχταριστά, χορτοφαγικά πιάτα.

Κάνουν άραγε καλά; Πόσο θρεπτικό είναι το jackfruit; Και ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν;

Κλινική διαιτολόγος, εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Τι είναι

Ο αρτόκαρπος ο ετερόφυλλος είναι ένα τροπικό φρούτο της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Είναι το μεγαλύτερο φρούτο στον κόσμο από οπωροφόρο δέντρο. Κάθε καρπός μπορεί να ζυγίζει από 20 κιλά και πάνω!

Στο εμπόριο (στη Δύση, τουλάχιστον) συνήθως διατίθεται κομμένο σε μερίδες ή σε κονσέρβες, έτοιμο για μαγείρεμα ή κατανάλωση.

Από το φρούτο μπορεί κανείς να καταναλώσει τόσο τους σπόρους όσο και τον άγουρο καρπό, αφού πρώτα τους μαγειρέψει. Ωστόσο όταν είναι εντελώς ώριμο, ο καρπός μπορεί να καταναλωθεί ωμός, όπως όλα τα φρούτα.

Ποιοι δεν πρέπει να το καταναλώνουν

Το jackfruit δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση για μερικούς ανθρώπους, τονίζει. «Εάν έχετε αλλεργία στο λάτεξ ή στη γύρη της σημύδας, μην καταναλώσετε το φρούτο», συνιστά. «Υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης αντίδρασης με το jackfruit».

Ο αρτόκαρπος περιέχει επίσης πολύ κάλιο, το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές για τους πάσχοντες από:

  • Χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ)
  • Οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν κίνδυνο υπερκαλιαιμίας, εάν καταναλώσουν πολύ κάλιο.

Η υπερκαλιαιμία είναι η παθολογική συσσώρευση καλίου στο αίμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει:

  • Αδυναμία
  • Παράλυση
  • Καρδιακή προσβολή

Ποια είναι η θρεπτική αξία του

Κατά τα άλλα, το jackfruit περιέχει ποικίλα θρεπτικά συστατικά. Όπως όλα τα φρούτα, περιέχει μερικές φυτικές ίνες που ωφελούν το πεπτικό. Έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Ειδικότερα, ανά 100 γραμμάρια καρπού παρέχει:

  • 95 θερμίδες
  • 2 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 0,6 γραμμάρια λίπους
  • 3 γραμμάρια φυτικών ινών

Παρέχει επίσης πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες. Πιο αναλυτικά, το jackfruit αποτελεί καλή πηγή:

  • Βιταμίνης C
  • Πυριδοξίνης (βιταμίνη Β6)
  • Νιασίνης (βιταμίνη Β3)
  • Ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2)
  • Φολικού οξέος (βιταμίνη Β9)
  • Ασβεστίου
  • Μαγνησίου
  • Φωσφόρου
  • Καλίου

Τα οφέλη στην υγεία

Το jackfruit θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα μιας καρδιοπροστατευτικής διατροφής, σύμφωνα με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα.

«Ο συνδυασμός του καλίου, που ρίχνει την πίεση, με τις φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη και τα αντιοξειδωτικά συστατικά του, μπορεί να ωφελήσει την καρδιά», συνηγορεί η διαιτολόγος.

Επειδή, εξ άλλου, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C ενδέχεται να μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχει επίσης φλαβονοειδή και λιγνάνες – δύο οικογένειες συστατικών με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Προκαταρκτικές μελέτες, εξ άλλου, έχουν δείξει ότι το φρούτο ενδέχεται να συμβάλλει και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται στο ότι κατ’ αρχάς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI). Επομένως, η κατανάλωσή του αυξάνει σταδιακά και όχι απότομα το σάκχαρο.

Επιπλέον, τα φύλλα του μπορεί να μειώνουν τη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος. Τέλος, μπορεί να εμποδίζει τη διάσπαση των υδατανθράκων σε σάκχαρα.

Τέλος, το jackfruit μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητές του συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.