Καφές: Δείτε σε ποια ποσότητα αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλό σας

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι για την υγεία

Καφές: Δείτε σε ποια ποσότητα αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλό σας

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πίνουν έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 53% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Καφές: Σε ποια ποσότητα αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλό σας

Οι ερευνητές, δεν είναι σίγουροι ακριβώς γιατί υπάρχουν αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις, καθώς ο καφές έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Αν και δεν χρειάζεται να απορρίψετε εντελώς το αγαπημένο σας ρόφημα, θα πρέπει να ξανασκεφτείτε την κατανάλωσή του εάν βασίζεστε σε περισσότερα από έξι φλιτζάνια κάθε μέρα.

Εάν χρειάζεστε τόσο πολύ καφέ για να περάσετε τη μέρα σας, μπορεί να αντιμετωπίζετε μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως κακό ύπνο ή άγχος.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι του καφέ για την υγεία

Όταν καταναλώνεται με φειδώ, ο καφές προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, η κατανάλωση ενός έως πέντε φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να έχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε αντίθεση με το να πίνετε λίγο ή καθόλου καφέ.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, αλλά μπορεί να οφείλεται στα αντιοξειδωτικά, την καφεΐνη και άλλες φυσικές ενώσεις του ποτού που μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Σύμφωνα με το Healthline, ο καφές μπορεί, επίσης, να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.

Ωστόσο, ο τρόπος που πίνετε τον καφέ σας μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία σας. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να προσθέσουν ζάχαρη ή γλυκαντικά στον καφέ πριν τον πιουν. Σύμφωνα με το Healthline, το να ρίχνεις ζάχαρη στον καφέ σου ουσιαστικά τον μετατρέπει σε ένα επιδόρπιο που πρέπει να απολαμβάνετε με φειδώ.

Η ζάχαρη έχει μικρή έως καθόλου θρεπτική αξία και μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως αύξηση βάρους, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, εξηγεί το Medical News Today.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να αρωματίσετε τον καφέ σας με μπαχαρικά όπως κανέλα ή με ένα φυσικό γλυκαντικό όπως η στέβια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.