ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε και το τεστ που τον εντοπίζει πριν εμφανιστεί

Οι τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό του

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε και το τεστ που τον εντοπίζει πριν εμφανιστεί

Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας για τη νόσο έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς ο αριθμός των θανάτων από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου παραμένει υψηλός.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η ασθένεια θεραπεύεται εάν διαγνωστεί εγκαίρως.

Οι γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και προκαρκινικούς όγκους συνήθως δεν έχουν συμπτώματα, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των θανάτων.

Σε συνδυασμό με την έλλειψη ευαισθητοποίησης όσον αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο σε πολλά μέρη του κόσμου, τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά.

Τα καλά νέα είναι ότι μια νέα εξέταση ελπίζει να εξαλείψει αυτό το βασικό πρόβλημα.

Τεστ για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο ακριβές τεστ για την καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η νόσος συνδέεται στενά με την ηλικία των γυναικών, με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης να αφορούν τις ηλικίες 30 έως 34 ετών.

Το τεστ βοηθά στην πρόβλεψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας χρόνια πριν αρχίσει να αναπτύσσεται η ασθένεια.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανίχνευσης κυτταρικών αλλαγών. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το νέο τεστ θα βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, θα μπορούσε όμως να ανοίξει το δρόμο και για άλλα τεστ για τον καρκίνο.

Περισσότερες από 340.000 γυναίκες πέθαναν από τη νόσο παγκοσμίως μόνο το 2020.

Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων σημειώθηκε σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου οι γυναίκες έχουν συχνά περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ειδικοί έχουν θέσει νέους στόχους για τη μείωση των ποσοστών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως παράλληλα με το νέο τεστ, με την ελπίδα να μειωθούν οι θάνατοι.

Συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν:

  • Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία
  • Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις
  • Πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ
  • Πόνο στην περιοχή της πυέλου

Εάν όμως η ασθένεια έχει εξαπλωθεί, οι ενδείξεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο των ποδιών
  • Προβλήματα ούρησης ή κένωσης
  • Αίμα στα ούρα

Τακτικός έλεγχος

Οι τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι το τεστ HPV (για τον ιό των κονδυλωμάτων) και το τεστ ΠΑΠ.

Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν μόνες τους ή συνδυαστικά.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σώζει ζωές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.