ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μελέτη έδειξε ότι ο καλός ύπνος βοηθάει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί στον εμβολιασμό

Τα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα παρήγαγαν σημαντικά λιγότερα αντισώματα

Μελέτη έδειξε ότι ο καλός ύπνος βοηθάει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί στον εμβολιασμό

Για πολλούς ανθρώπους μπορεί να είναι δύσκολο να κάνουν έναν καλό ύπνο στην διάρκεια της νύχτας. Οι υποχρεώσεις, οι ευθύνες και τα προβλήματα της καθημερινότητας παίρνουν, δυστυχώς, προτεραιότητα σε σχέση με τον ύπνο και τος δυσκολεύουν.

Μια μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Βιολογίας «Current Biology» διαπιστώνει ότι ο καλός βραδινός ύπνος βοηθάει ακόμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ανταποκριθεί στον εμβολιασμό.

Οι επιστήμονες μέσα από μια ειδική ανάλυση των δεδομένων διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα παρήγαγαν σημαντικά λιγότερα αντισώματα από τα άτομα που κοιμόντουσαν επτά ώρες ή περισσότερο. Το έλλειμμα αυτό ισοδυναμούσε με δύο μήνες μείωσης των αντισωμάτων.

«Ο καλός ύπνος όχι μόνο ενισχύει, αλλά μπορεί επίσης να παρατείνει τη διάρκεια της προστασίας του εμβολίου», επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, Εβ Βαν Κάουτερ.

Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού και ο μαζικός εμβολιασμός έγινε διεθνής προτεραιότητα, η Εβ Βαν Κάουτερ μαζί με την έτερη επικεφαλής συγγραφέα, Καρίν Σπίγκελ, από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής, μελέτησαν τη βιβλιογραφία και ανέλυσαν εκ νέου τα αποτελέσματα επτά μελετών σχετικών με τα εμβόλια για ιογενείς λοιμώξεις (γρίπη και ηπατίτιδα Α και Β).

Το εύρημα, ωστόσο, διευκρινίζεται ότι αφορά στους άνδρες, καθώς η επίδραση της διάρκειας του ύπνου στην παραγωγή αντισωμάτων ήταν πολύ πιο μεταβλητή στις γυναίκες και αυτή η διαφορά πιθανότητα οφείλεται στα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών του φύλου στις γυναίκες, λένε οι συγγραφείς.

«Γνωρίζουμε από ανοσολογικές μελέτες ότι οι ορμόνες του φύλου επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Στις γυναίκες, η ανοσία επηρεάζεται από την κατάσταση του εμμηνορροϊκού κύκλου, τη χρήση αντισυλληπτικών, την εμμηνόπαυση και τη μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση, αλλά δυστυχώς καμία από τις μελέτες που συνοψίσαμε δεν είχε δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα ορμονών του φύλου», λέει η Καρίν Σπίγκελ.

Επίσης, η αρνητική επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στα επίπεδα αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη για τα άτομα ηλικίας 18-60 ετών σε σχέση με τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Αυτό δεν ήταν περίεργο, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή οι ηλικιωμένοι τείνουν να κοιμούνται λιγότερο.

Η μετάβαση από επτά ώρες ύπνου τη νύχτα σε λιγότερο από έξι δεν είναι τόσο μεγάλη αλλαγή όσο η μετάβαση από οκτώ ώρες σε λιγότερο από έξι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.