Οι περισσότεροι έχουμε αισθανθεί κάποια στιγμή στη ζωή μας να μας «γαργαλάει» ο λαιμός μας, κάτι που συνήθως οφείλεται σε ερεθισμό στην ανώτερη αναπνευστικό οδό.

Ο ερεθισμός αυτός μπορεί να έχει πολλές αιτίες, από αλλεργίες και έκθεση σε χημικά έως μία νόσο (τυπικά ένα απλό κρυολόγημα), αναφέρει ο Dr. Simon Hodes, οικογενειακός ιατρός στο Κέντρο Εξωτερικών Ιατρείων της Cleveland Clinic στο Moorgate, του Λονδίνου.

Ο λαιμός σας μπορεί επίσης να είναι ερεθισμένος λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή κάποιων φαρμάκων που παίρνετε.

Στην πραγματικότητα, είναι τόσο πολλοί οι πιθανοί παράγοντες που μπορεί να το προκαλέσουν, ώστε έχει σημασία να ανευρίσκεται η αιτία του. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσουν ορισμένα απλά ερωτήματα, λέει ο Dr. Hodes.

Πότε εμφανίστηκε το γαργαλητό και ποια άλλα συμπτώματα το συνοδεύουν; Πόσο καιρό το έχετε; Έχετε εντοπίσει έναν πιθανό εκλυτικό παράγοντα που το προκαλεί; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα υποδεικνύουν και τις πιθανές αιτίες.

Πότε χρειάζεται ιατρική αξιολόγηση

Αυτό είναι σημαντικό διότι μερικές (σπάνιες) φορές ο επίμονος κνησμός στον λαιμό ή και ο ξερόβηχας αποτελούν ένδειξη σοβαρών παθήσεων.

«Όταν ο λαιμός σας ενοχλεί επί περισσότερες από δύο εβδομάδες, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό», τονίζει ο Dr. Hodes.

Το ίδιο και εάν έχετε άλλα συμπτώματα όπως:

  • Δυσφαγία (δυσκολίες στην κατάποση)
  • Κόπωση
  • Ανεξήγητο πυρετό πάνω από 38,6 βαθμούς Κελσίου
  • Φλέγματα με αίμα ή με κίτρινο ή πράσινο χρώμα
  • Διογκωμένους λεμφαδένες στον λαιμό σας
  • Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια (π.χ. χωρίς αλλαγή στη διατροφή ή στο επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς σας)

Οι δυσκολίες στην κατάποση, λ.χ., αποτελούν το πιο συχνό σύμπτωμα του καρκίνου του οισοφάγου. Ωστόσο μπορεί να νιώθετε και ότι ο λαιμός σας «γαργαλάει», σαν να υπάρχει κάτι σ’ αυτόν.

Αντίστοιχα, ο καρκίνος του πνεύμονα συχνά προκαλεί επίμονο βήχα με αίμα, που μπορεί να εκλάβει κάποιος ως απλό «γαργαλητό» στον λαιμό του.

Πότε να πάτε στο νοσοκομείο

Ο Dr. Hodes συνιστά να σπεύσετε αμέσως στα επείγοντα περιστατικά του πλησιέστερου νοσοκομείου εάν εκτός από το γαργαλητό που νιώθατε στον λαιμό σας, εκδηλώσετε:

  • Πόνο στο στήθος
  • Βήχα με σημαντική ποσότητα αίματος
  • Ζάλη
  • Συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή

Αν και είναι σπάνιο να οφείλεται σε κάτι σοβαρό το γαργαλητό στο λαιμό, είναι σημαντικό να μην το υποτιμάτε, υπογραμμίζει ο Dr. Hodes. Ακόμα κι αν είναι ήπιο, χρειάζεται έλεγχο εφ’ όσον είναι επίμονο και δεν υποχωρεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να θυμάστε πως κάθε νόσημα που εντοπίζεται νωρίς, μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα απ’ ό,τι αν ήταν προχωρημένο.