ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Μύρτιλα: Πώς επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου 

Τα μύρτιλα έχουν γλυκόξινη γεύση και μπορείτε να τα βρείτε φρέσκα ή κατεψυγμένα κάθε εποχή

Μύρτιλα: Πώς επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα μύρτιλα αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας καθώς συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. 

Τα μύρτιλα έχουν γλυκόξινη γεύση και μπορείτε να τα βρείτε φρέσκα ή κατεψυγμένα κάθε εποχή. Συγκαταλέγονται στις σούπερ τροφές, αρχικά λόγω της διατροφικής τους αξίας.

Τα μύρτιλα περιέχουν τέσσερα εξαιρετικά ωφέλιμα συστατικά:

Φυτικές ίνες. Είναι σημαντικές για τη ρύθμιση της χοληστερόλης, την καρδιαγγειακής υγείας και την κινητικότητα του εντέρου.

Βιταμίνη C. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό απαραίτητο για το ανοσοποιητικό σύστημα που βοηθά το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο.

Βιταμίνη Κ. Δημιουργεί τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και τον μεταβολισμό των οστών. Τα μύρτιλα περιέχουν το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας από βιταμίνη Κ.

Μαγγάνιο. Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και τη μετατροπή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπαρών σε ενέργεια.

Επίσης, τα μύρτιλα έχουν λίγες θερμίδες. Ένα φλιτζάνι έχει μόλις 80 θερμίδες, είναι συνεπώς το ιδανικά και για περιόδους δίαιτας και πιο προσεγμένης διατροφής.

Παρακάτω τέσσερις ακόμα λόγοι για να εντάξετε τα μύρτιλα στη διατροφή σας σύμφωνα με το Healthnews.com:

Προλαμβάνει τη φλεγμονή
Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνη, ένα αντιφλεγμονώδες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η ανθοκυανίνη είναι επίσης η βιοδραστική χρωστική ουσία που δίνει στα μύρτιλα και αυτό το χαρακτηριστικό σκούρο μπλε χρώμα τους.

Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία
Τα μύρτιλα είναι καλή πηγή νατρίου και φυτικών ινών, συστατικά που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, τα μύρτιλα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Advanced Nutrition μειώνουν τις φλεγμονές που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις.

Κάνουν καλό στον εγκέφαλο
Τα μύρτιλα είναι εξαιρετικά ωφέλιμα και για τον εγκέφαλο. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2020 στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η υψηλότερη μακροχρόνια πρόσληψη φλαβανόλης ανθοκυανίνης στα μύρτιλα συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλης σχετικής νόσου.

Άλλη επίσης μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων έδειξε βελτιωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα, λειτουργική μνήμη και συνολική γνωστική απόδοση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

murtila-diatrofi.jpg
Ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
Τα μύρτιλα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φλαβονοειδή βελτιώνουν την ευαισθησία σε ινσουλίνη και μειώνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επίσης, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Functional Foods έδειξε μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος όταν μια ομάδα παχύσαρκων ατόμων αντικατέστησε μια μερίδα φρούτων πλούσια σε υδατάνθρακες με μια μερίδα μύρτιλα για 12 εβδομάδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.