ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ανησυχητικά τα ευρήματα νέας μελέτης: Οι άνδρες που αποκτούν παιδί κινδυνεύουν με κατάθλιψη

Οι νέοι μπαμπάδες έχουν πάνω από 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν αντικαταθλιπτικά

Ανησυχητικά τα ευρήματα νέας μελέτης: Οι άνδρες που αποκτούν παιδί κινδυνεύουν με κατάθλιψη

Μετά τη γέννηση του παιδιού συνήθως δίνεται περισσότερη σημασία στην υγεία της μητέρας όμως οι νέοι μπαμπάδες έχουν πάνω από 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν αντικαταθλιπτικά τον πρώτο χρόνο μετά την απόκτηση παιδιού, εάν έχουν πρόσφατο ιστορικό θεραπείας.

Έρευνα του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου ανέλυσε πληροφορίες από πάνω από 500.000 ηλεκτρονικά αρχεία υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τη βάση δεδομένων της εταιρείας ερευνών IQVIA, από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν 90.736 άνδρες που είχαν αποκτήσει παιδί το προηγούμενο έτος και 453.632 άνδρες που δεν είχαν παιδί. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι άνδρες σε κάθε κατηγορία είχαν λάβει αντικαταθλιπτικά με συνταγή, λόγω κατάθλιψης.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορά στην αντικαταθλιπτική θεραπεία μεταξύ των δύο ομάδων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ωστόσο ότι η ύπαρξη ιστορικού αντικαταθλιπτικής θεραπείας, έκανε τους άνδρες 30 φορές πιο πιθανό να χρειαστούν και πάλι θεραπεία μόλις αποκτούσαν παιδί.

Η επικεφαλής συγγραφέας και υποψήφια διδάκτορας, Χόλι Σμιθ από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας του UCL, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και πατρότητας είναι περίπλοκη και ότι η προϋπάρχουσα αντικαταθλιπτική θεραπεία είναι καθοριστικός παράγοντας για τη συσχέτιση της χρήσης αντικαταθλιπτικών στη διάρκεια ενός έτους από τη γέννηση ενός παιδιού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνδρες συνεχίζουν τη θεραπεία που έκαναν πριν κάνουν παιδί ή αυτοί οι άνδρες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο να έχουν ξανά συναισθήματα κατάθλιψης και οι προκλήσεις του να αποκτήσουν ένα νέο παιδί μπορεί να το επιδεινώσουν. Προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Και πιστεύεται ότι έως και 1 στους 10 μπορεί να έχει κατάθλιψη το έτος μετά τη γέννηση του παιδιού του».

Μετά τη γέννηση ενός παιδιού, δίνεται συνήθως μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία της μητέρας και του μωρού. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι νέοι μπαμπάδες λαμβάνουν επίσης τη φροντίδα που χρειάζονται, βελτιώνοντας την έρευνα γι’ αυτούς και πώς να ασχοληθούν με την ψυχική τους υγεία.

Παράλληλα με την προηγούμενη χρήση αντικαταθλιπτικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κοινωνική στέρηση ήταν επίσης ένας βασικός παράγοντας για τη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών στους νέους πατέρες.

Οι μπαμπάδες που ζούσαν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές είχαν 18% υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν συνταγή αντικαταθλιπτικού σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη ελέγχου της ψυχικής υγείας κατά τον πρώτο χρόνο από την απόκτηση παιδιού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.